Gemeente Zwolle

23e Internationale Hanzedagen
22 t/m 25 mei in Frankfurt (Oder) en Slubice

De Hanze-vlag wappert van 22 t/m 25 mei op de stadsbrug over de grensrivier de Oder, met aan de ene kant de Duitse stad Frankfurt (Oder) en aan de andere kant het Poolse Slubice. Beide steden zijn samen gastheer van de 23e Internationale Hanzedagen. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Internationale Hanzedagen dat het evenement in 2 landen tegelijk plaatsvindt.

Het motto van deze 23e Hanzedagen is: Miteinander nach Europa. Dit motto heeft een relatie met de toetreding van Polen tot de EU.

Een bestuurlijke en ambtelijke delegatie o.l.v. burgemeester Henk Jan Meijer neemt deel aan deze Hanzedagen. De bestuurlijke delegatie bestaat naast de burgemeester uit de wethouders J. Berends, J. Baarsma en J. Cnossen en gemeentesecretaris O. Dijkstra. Als culturele bijdrage aan het evenement gaat zangkoor On Cue mee. De leden van het koor zullen op zaterdag 24 april diverse optredens verzorgen op podia in Frankfurt.

Verder bestaat de Zwolse delegatie uit 2 leden van de Jongerenraad (Jurrien Norder en Kay Huzen). Zij vertegenwoordigen Zwolle in de JeugdHanze. De JeugdHanze maakt sinds 1998 onderdeel uit van de Hanzedagen, waarin jongeren uit de deelnemende Hanzesteden hun ideeën en projecten met elkaar bespreken en de mogelijkheid krijgen om de gaststeden en hun bewoners te leren kennen.

De Hanzemarkt vindt plaats op de Frankfurter oever van de Oder. Op de Hanzemarkt presenteert Zwolle zich met Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Kampen en Hasselt onder de noemer: de 7 Hanzesteden langs de IJssel.

De IJsselsteden laten de schoonheid van de steden en het tussenliggende gebied zien aan de hand van de thema's waterrecreatie, cultuurhistorie & musea, actief (wandelen en fietsen) en arrangementen. Daarnaast wordt ook informatie over de afzonderlijke steden gepresenteerd en kunnen bezoekers producten uit deze steden kopen. Voor Zwolle zijn dat de Zwolse Balletjes, mosterdsoep en ?sauzen van mosterdmakerij De Wijndragers en Hanzebitter.

Voor de bestuurlijke delegaties uit meer dan 90 deelnemende Hanzesteden uit Noordwest Europa is er een breed programma. Zoals de officiële opening, ontvangsten door het bestuur van de stad Frankfurt en Lübeck en de jaarvergadering. Tijdens de jaarvergadering komen ondermeer aan de orde de resultaten van een enquête over de toekomst van de Hanze, het Internetproject Hanzeweb en een Protocol voor de Organisatie van de Hanzedagen.

Verder zijn er seminars over bijvoorbeeld Samenwerking in grensregio's, Frankfurt en de Oder als cultureel erfgoed, de Oder als Europese grensrivier en De Hanze als actueel netwerk.

De Europaraad organiseert een seminar rond het thema Cultuurtoerisme, de rol van universiteiten en archieven bij de ontwikkeling van Cultuurtoerisme en welke toeristische producten de stedenbond De Hanze mogelijk kan ontwikkelen.

Excursies zijn er naar klooster/brouwerij Neuzelle, een staalindustriegebied en documentatiecentrum over het dagelijks leven in de voormalige DDR en de Oder-Warte-Bogens fabrieken in het Poolse Miedzyrzecz.

Voor de inwoners uit beide steden en de bezoekers zijn er verder een groots opgezette openingsmanifestatie op de stadsbrug, concerten, tentoonstellingen, een grote Hanzemarkt en een havenspektakel.

Tot 2020 hebben zich steden aangemeld als gastheer van de Internationale Hanzedagen. In 2004 vinden de Hanzedagen plaats in Turku, Finland en in 2005 in Tartu, Estland.


---