Socialistische Partij

12de congres

Anja Meulenbelt eindelijk weg uit Gaza

21-05-2003 * Anja Meulenbelt, aankomend senator voor de SP, kon vandaag eindelijk de Gazastrook verlaten en is op weg naar Nederland. Negen dagen lang kreeg zij geen toestemming de grens over te steken: het Israëlische leger heeft de Gazastrook én de westelijke Jordaanoever hermetisch afgesloten voor alle buitenlanders die erin of eruit willen.

Meulenbelt: `Door intensieve inspanningen van onder anderen de Nederlandse ambassade is het gelukt om vandaag de benodigde papieren te krijgen. Ruim een week geleden werden alle buitenlanders bij de grens tegengehouden, enkele dagen daarna mochten medewerkers van internationale organisaties weer vrij reizen. Maar alle andere buitenlanders konden nog steeds geen kant op. Nu ook nog niet, ik heb geluk gehad'.

Ook journalisten en medewerkers van kleinere NGO's kunnen de bezette gebieden niet in of uit. `De maatregel is genomen door het Israëlische leger, en dat maakt het extra lastig. Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken kan dat leger niet rechtstreeks aanspreken, maar haar echte partner hier, het Israëlische ministerie van BuZa, was niet verantwoordelijk voor de grensblokkades', aldus Meulenbelt.

Meulenbelt reist vandaag door naar Jeruzalem en probeert morgen een vlucht naar Nederland te krijgen. `Dan moet ik maar weer eens snel voor de SP aan de slag, want mijn schema is door dit oponthoud aardig in de war geschopt'. Op 26 mei stemmen de leden van de Provinciale Staten voor de nieuwe Eerste Kamer, waar Meulenbelt op 10 juni zal worden geïnstalleerd.