Socialistische Partij

12de congres

Donderdag spoeddebat over verhoging ziektekostenpremie

21-05-2003 * Op initiatief van de SP zal de Tweede Kamer morgen een spoeddebat houden over de dreigende verhogingen van de nominale ziektekostenpremie. "Deze maatregel zal wederom vooral de lagere inkomens treffen, waar onder ouderen met alleen AOW en de SP zal alles in het werk stellen om het tegen te houden," aldus Tweede-Kamerlid Agnes Kant.

Agnes Kant De woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland verwacht in juli opnieuw tussentijdse premiestijging. Vorig jaar ontstond veel commotie om de verdubbeling van de ziektekostenpremies en de kwestie speelde een belangrijke rol in de campagne. De beloofde compensatie bleek niet volledig en deze nieuwe stijgingen worden evenmin gecompenseerd.

De SP voerde in januari al actie tegen stijgingen en Agnes Kant overhandigde de onderhandelaars tienduizenden handtekeningen van mensen die de regering verzochten de maatregel terug te draaien. Kant blijft bij het standpunt dat zij ook toen verwoorde: "Als premiestijging onvermijdelijk is, moeten we de verzwaring inkomensafhankelijk doorrekenen, zodat werkelijk de sterkste schouders de zwaarste lasten draaien."