Persberichten - 21/05/2003

Projecten van drie klanten van Agfa genomineerd voor de eEurope Award for eHealth

EU presenteert Best of Europe-gezondheidszorgapplicaties die steunen op IT- en communicatietechnologie

Op 22 en 23 mei reikt de Europese Commissie de eEurope Awards uit aan de beste van 33 gezondheidszorgtoepassingen van over heel Europa. Deze worden voorgesteld op de Conferentie van Ministers van de Commissie eHealth 2003: The Contribution of ICT to Health als best practices, gebaseerd op IT- en communicatietechnologie (ICT). Alle toepassingen illustreren hoe Europese gezondheidszorgverstrekkers ICT gebruiken om de kwaliteit van de gezondheidszorg te bevorderen zonder daarbij de kosten te verhogen. Drie instellingen uit de Best of Europe-lijst werken samen met Agfa op hun weg naar een digitaal gezondheidszorgsysteem.

Het Duitse hospitaal Bergmannstrost Halle stelt zijn RIS/PACS-integratieproject voor. Bergmannstrost werkte nauw samen met Agfa om een Picture Archiving and Communications System (PACS) uit te bouwen dat gebruikers van om het even waar in het hospitaal toegang verleent tot het beeldmateriaal en de rapporten van onderzoeken. Dat het gebruik van Agfas IMPAXÔ-oplossing aanzienlijke economische voordelen oplevert voor het hospitaal, werd aangetoond door een onafhankelijk onderzoek dat zich baseerde op gegevens van twee jaar ver.

Het Franse Hôpital Européen Georges Pompidou (HEGP) schuift zijn COHERENCE-systeem (COmponent-based HEalth REference architecture for Network CarE) naar voren. Het betreft een veelomvattend medisch informatiesysteem (Clinical Information System CIS) dat ontwikkeld en geïnstalleerd werd voor de opening van het hospitaal in juli 2002. Agfas IMPAX-oplossing werd volledig geïntegreerd in de diagnostische informatiestromen van COHERENCE, wat het toedienen van patiëntenzorg verbeterde en bijdroeg tot een snellere patiëntendoorstroming.

Het Finse Hospitaaldistrict van Helsinki en Uusimaa (HUS) presenteert zijn eHealth Space-systeem. Dit project resulteerde in een stapsgewijze implementatie van geïntegreerde regionale gezondheidszorgdiensten tot een virtueel onbegrensde gezondheidsorganisatie. Door een IMPAX-oplossing te installeren die 30% van de Finse bevolking bedient, realiseerde HUS, samen met Agfa, een van de grootste PACS-projecten ter wereld.

Samen met de andere voorgestelde projecten, bewijzen deze klanten van Agfa dat de Europese gezondheidszorg de dubbele uitdaging aankan om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verhogen en tegelijkertijd de kosten te beheersen. Ministers uit 28 landen, verantwoordelijk voor gezondheid en telecommunicatie, zullen de conferentie bijwonen om er te bespreken hoe technologie kan bijdragen tot een betere en meer rendabele toelevering van gezondheidszorg. De tentoonstelling op de conferentie focust zich op praktische voorbeelden van best practices die nu al geïmplementeerd worden in Europa. In totaal werden 33 toepassingen gekozen uit 179 inzendingen door een panel van onafhankelijke experts.

Bron: Agfa-Gevaert
Provider: Euronext Brussels