FloraHolland, v/h Bloemenveiling HollandMedewerkers bloemenveiling denken mee over verbeteren werksituatie (22-05-03)

Idee van medewerker FloraHolland beloond met 1.600 euro

Naaldwijk-Donderdag 22 mei jl. heeft de Ideeëncommissie van FloraHolland vestiging Naaldwijk een geldbedrag van 1.600 euro uitgereikt aan Radnabhan Autar. Het idee van Autar lost een van de grootste Arbo-technische knelpunten op binnen de logistieke afdeling BB-Distributie waar hij werkzaam is. Hij heeft een nieuwe koppelhaak bedacht waardoor Deense Containers zonder te bukken aan elkaar worden bevestigd. Een ergonoom heeft vastgesteld dat hierdoor de belasting van de rug fors afneemt.

"De nieuwe koppelhaak is revolutionair", aldus Florentine Steenberghe, afdelingsmanager BB-Distributie. "We zochten al jaren naar een oplossing om het gebukt koppelen van Deense Containers te verbeteren. Aan de staanders van de kar zijn namelijk minder bevestigingsmogelijkheden voor de haak dan aan het onderstel. Daarnaast mogen de planten op de kar niet beschadigen door de haak. Verder moet de haak de druk aankunnen die ontstaat als de trekkers met de Deense Containers op de hellingbanen rijden. We werken nu sinds een aantal maanden met de nieuwe koppelhaak. Verschillende medewerkers hebben al bevestigd dat de vermoeidheid in de rug en rugklachten aanzienlijk afnemen. Een ander groot voordeel is dat het niet meer nodig is om onderscheid te maken tussen zogenaamde 'hellinghaken' en 'begane-grondhaken'. Dit komt de flexibiliteit van het distributieproces ten goede."

Autar is 24 jaar trekkerchauffeur bij de afdeling BB-Distributie. Het is niet het eerste idee dat hij indiende om het 'koppelen' te verbeteren. "Nadat ik een paar maanden geleden het idee bedacht van de nieuwe koppelhaak, heb ik eerst een model van hout gemaakt. Dit idee heb ik met mijn chefs besproken en we hebben toen een prototype laten maken. Dit prototype is gedurende een maand door verschillende collega's uitgeprobeerd en vervolgens in productie genomen. De meeste collega's gebruiken de nieuwe koppelhaak nu dagelijks", aldus de 'uitvinder'.