Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

verblijf

Nieuwsbericht, 22-05-2003

Persoonsgebonden budget niet voor buitenlands verblijf

Patiënten die in het buitenland wachten op een plek in een verpleeghuis mogen de reis- en verblijfskosten niet uit hun persoonsgebonden budget (PGB) betalen.

Met een PGB kunnen ouderen, verstandelijk gehandicapten en langdurig zieken zelf bepalen wanneer zij hulp willen en wie die hulp verleent. Hiervoor gelden echter wel enkele voorwaarden. Zo kan het geld niet worden gebruikt voor een verblijf in een verpleeghuis of reis naar het buitenland. Dit in tegenstelling tot wat de Telegraaf gisteren meldde. Als cliënten in het buitenland hulp willen, moeten zij de reis en het verblijf dus voor eigen rekening nemen.

Eerder deze week meldde de Telegraaf dat zorgverzekeraar Agis samen met de stichting Royalcare Residence zorgvakanties aanbiedt aan mensen die op een wachtlijst staan voor een plaats in een verpleeghuis. Dit verblijf moet de wachttijd van de patiënt zo aangenaam mogelijk maken. In een brief schrijft Agis echter dat het de voorwaarden voor een proef in Spanje nog aan het verkennen is. Het is dan ook uitgesloten dat eind mei zes personen naar een luxe zorghotel in Allicante vertrekken, zoals de krant schrijft.