Ingezonden persbericht

Internet-tv geen toekomstmuziek meer in Kenniswijk

Consument als tv-producent en al uitgezonden tv-programma's online bekijken in DVD-kwaliteit

Eindhoven, 22 mei 2003 ? Dat televisie kijken via internet met DVD-kwaliteit geen toekomstmuziek meer is, bewijst Kenniswijk met de introductie van twee nieuwe diensten: First Mile TV en VlinderTV. De eerstgenoemde biedt op haar site een 'archief' van programma's van de publieke omroepen die recent zijn uitgezonden. Wie een programma gemist heeft kan dit nu op elk moment van de dag alsnog bekijken in hoge kwaliteit video. De site www.vlinder.tv is een initiatief van een groep bewoners van de Vlinderbuurt in Eindhoven ? een onderdeel van Kenniswijk. Zij hebben een eigen tv-station opgezet en verzorgen programma's voor en door hun buurt. Beide diensten zijn bedoeld voor mensen met een breedbandverbinding (meer dan 10 Mb per seconde), zoals een glasvezelaansluiting.

First Mile TV
Glasvezelgebruikers in de Eindhovense Kenniswijk zijn de eersten in Nederland die écht televisie kunnen kijken via internet dankzij First Mile TV - een initiatief van de NOB samen met Kenniswijk, KPN, SURFnet en Volker Wessels Netwerkbouw. Programma's als het Journaal, Nova en Den Haag Vandaag, maar ook de laatste uitzendingen van andere programma's van de publieke omroepen kunnen tot dagen later nog online worden bekeken. Ook het live 24-uurs muziekkanaal op internet 3VOOR12TV van de VPRO wordt via First Mile TV in een hogere kwaliteit uitgezonden. Omdat de programma's in DVD-kwaliteit zijn gedigitaliseerd, is een echte breedbandverbinding noodzakelijk om hiervan te profiteren. Momenteel kunnen dan ook alleen glasvezelgebruikers uit de Eindhovense Kenniswijk probleemloos www.omroep.nl/firstmiletv/ bekijken.

VlinderTV: ken je buurt
De Vlinderbuurt in Eindhoven bestaat grotendeels uit sociale woningbouw (een aantal flats) met een grote diversiteit aan nationaliteiten en culturen. Juist deze diversiteit is een belangrijke aanleiding geweest voor het ontstaan van VlinderTV. Een kookprogramma, een kijkje in iemands woning of een taalles zijn immers uitstekende manieren om de bewoners met elkaars cultuur en gebruiken in aanraking te brengen. Op die manier hoopt VlinderTV de onderlinge interesse in het wel en wee van de buurtbewoners te vergroten.

Echte breedbanddienst
De bewoners van de Vlinderbuurt in Eindhoven beschikken dankzij Kenniswijk BV over een glasvezelverbinding, die met meer dan 10 Mb per seconde tientallen malen sneller is dan ADSL of kabel. Dat maakt het mogelijk de tv-beelden van VlinderTV in hoge videokwaliteit (beeldvullend) uit te zenden. Mensen met een minder snelle internetverbinding kunnen de programma's wel bekijken, maar dan in een aanzienlijk minder goede kwaliteit. Voor het bekijken is wel de RealPlayer-software nodig, die echter gratis kan worden gedownload van www.real.com. Bij één van de initiatiefnemers thuis is een studio ingericht, waar een deel van de opnamen wordt gemaakt. De rest gebeurt grotendeels op locatie. Elke donderdag tussen 20.00 uur en 20.40 uur is er een live-uitzending.

Kenniswijk-subsidie voor consumentenprojecten
Hoewel langzamerhand wel bekend is dat bedrijven en instellingen via Kenniswijk aanzienlijke subsidies kunnen krijgen voor de ontwikkeling van innovatieve diensten, weten veel mensen niet dat ook consumenten Kenniswijk-projecten kunnen indienen. De subsidie voor deze projecten is dan zelfs nog behoorlijk hoger (tot wel 80% van de ontwikkelkosten)! VlinderTV is het eerste project dat een dergelijke subsidie heeft ontvangen.

Zie