Politie Zaanstreek-waterland13:18 22-MEI-03
LOC: WORMERVEER, KRUISING PROVINCIALE WEG MET DE LINDENLAAN

Gewonden bij aanrijding door voorrangsfout

Een 34-jarige automobiliste uit Purmerend en een 40-jarige automobilist uit Assendelft raakten gewond bij een aanrijding als gevolg van een voorrangsfout. De vrouw reed van de Lindenlaan de Provincialeweg op en gaf daarbij geen voorrang aan de voor haar van links komende Assendelver. Daarop werd zij in volle vaart door de andere auto in de flank aangereden en kwam bekneld in haar auto te zitten. Zij moest door de brandweer worden bevrijd. Daar de vrouw zwanger was werd zij voor onderzoek naar het VU ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Omtrent het letsel van de vrouw is niets bekend, maar zij hoefde niet te worden opgenomen. De andere automobilist werd met nekletsel naar ziekenhuis De Heel overgebracht, maar ook hij hoefde niet te blijven. De auto van de vrouw raakte total loss. De andere auto werd aan de voorzijde zwaar beschadigd.

14:00 21-MEI-03
LOC: UITDAM, RIJPERDWARSWEG
11-jarige automobilist
Een 11-jarig jochie uit Kwadijk zat achter het stuur van een personenauto en reed daarmee over de Rijperdwarsweg. Hij kwam amper boven het stuur uit. Naast hem zat zijn bijna even oude vriendje. Het voertuig trok de aandacht van surveillerende agenten, ook omdat er geen kentekenplaten op zaten. Het mannetje had toestemming van zijn vader om met de sloopauto te rijden. De 41-jarige vader kwam ook ter plaatse en bevestigde dat. Deze werd door de agenten meteen getrakteerd op een proces-verbaal, onder meer omdat het voertuig niet verzekerd was.

16:29 21-MEI-03
LOC: WORMER, WATERZOLDER

Man mishandelt vrouwen

Een 41-jarige man uit Wormer werd door de politie aangehouden, omdat hij twee vrouwen had mishandeld. Een neefje van de man was met buurtkinderen met een bal aan het spelen. Toen het neefje een bal tegen zich aan kreeg, ging de man door het lint en greep een van de kinderen. Een buurvrouw die op het tumult af kwam kreeg een vuistslag in haar gezicht van de man, waardoor zij ten val kwam en een bloedneus opliep. Daarop richtte de man zijn woede op een andere vrouw, die met een baby op haar arm in de nabijheid stond. Ook deze vrouw kreeg enige vuistslagen en liep daarbij een rood gezwollen oor op. De eerder geslagen vrouw probeerde de man bij haar weg te trekken en kreeg vervolgens weer enige vuistslagen van de man. Ook trok hij haar met kracht aan haar paardenstaart. Uiteindelijk werd de man door een aantal buurtbewoners vastgehouden en later overgedragen aan de politie. De man was behoorlijk in de war. Na een onderzoek door een arts aan het politiebureau werd de man overgedragen aan een instelling voor geestelijke verzorging.

20:37 21-MEI-03
LOC: WORMERVEER, NOORDDIJK

Jeugdige winkeldief aangehouden

Een 15-jarige jongen uit Almere werd door personeel van een kledingwinkel aangehouden wegens winkeldiefstal. De jongen was in gezelschap van twee vrienden, die er als een haas vandoor gingen, toen hij werd aangehouden. Zij hadden geprobeerd een jas ter waarde van E 126 te stelen. De jongen werd aan de politie overgedragen. Omdat zijn ouders niet bereikbaar waren en zijn identiteit niet met zekerheid kon worden vastgesteld werd hij ingesloten. Later bleek, dat de jongen zich al vaker aan dergelijke feiten had schuldig gemaakt. Er zal een proces-verbaal worden opgemaakt.

01:23 22-MEI-03
LOC: PURMEREND, ILPENDAMSTRAAT

Inbreker aangehouden

Afgelopen nacht werd een 26-jarige man uit Purmerend aangehouden, omdat hij aan auto's had lopen rommelen en er vandoor ging, toen politieagenten hem aanspraken.
De surveillerende agenten werden aangesproken door een getuige, die een man verdacht aan de portieren van auto's had zien rommelen. Hij gaf daarbij een goed signalement, waarna die man even later door de agenten werd aangetroffen. Zij spraken de man aan, die er echter daarna als een speer vandoor ging. Tijdens de achtervolging gooide hij allerlei spullen op straat waaronder prepaid chipknipkaarten. De politiemensen wisten de man toch aan te houden, waarna bleek, dat hij nog meer van dergelijke kaarten bij zich had. Hij werd overgebracht naar het bureau en ingesloten. Bij het daarop volgende onderzoek bleek er te zijn ingebroken in een thuiszorgwinkel, waar een aantal op de verdachte aangetroffen goederen waren ontvreemd. Een kluis, die uit het pand was gestolen, werd in de omgeving waar de verdachte was aangehouden, teruggevonden. Bij een onderzoek in de woning van de verdachte werd een vuurwapen met bijbehorende munitie en een grote plak hasjiesj aangetroffen. Ook vond de politie een heleboel andere goederen, die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is een bekende van de politie. Hij werd in verzekering gesteld en zal vrijdag aan de officier van justitie in Haarlem worden voorgeleid.

16:10 21-MEI-03
LOC: ILPENDAM, JAAGWEG

Drie gewonden bij frontale aanrijding

Een 31-jarige vrouw en haar 60-jarige inzittende, beiden uit Amsterdam, werden naar het VU ziekenhuis en het AMC in Amsterdam gebracht, na een frontale aanrijding. De andere betrokkene, een 52-jarige automobilist uit Purmerend, werd naar het Waterland ziekenhuis in Purmerend gebracht.
De vrouwen reden in de richting van Amsterdam. De aanrijding gebeurde toen, door nog onbekende oorzaak, de Purmerender op de weghelft voor het tegemoet komende verkeer terechtkwam en de andere auto frontaal raakte. De auto van de vrouwelijke slachtoffers draaide om zijn as en kwam uiteindelijk tegen de vangrail naast de busbaan tot stilstand. Daarbij kwamen beide slachtoffers bekneld te zitten en moesten door de brandweer worden bevrijd. De andere auto kwam ongeveer 150 m verderop in de berm terecht.
De weg werd voor alle verkeer uit Purmerend afgesloten. Het verkeer uit de richting Amsterdam werd over het fietspad geleid. Deze verkeersmaatregelen zijn ongeveer 1 ½ uur van kracht geweest. Behalve de brandweer kwamen ook drie ambulances en de traumaheli ter plaatse.
Later bleek de jongste vrouw in ieder geval een bekkenfractuur te hebben opgelopen waaraan zij moet worden geopereerd. De oudere vrouw werd ter observatie in de hartbewaking opgenomen. Omtrent de toestand van de bestuurder uit Purmerend is niet bekend.
Er hebben zich nog diverse automobilisten gemeld, die schade hebben ondervonden van rondvliegende brokstukken.

06:39 22-MEI-03
LOC: ILPENDAM, LEPELBLAD / TORMENTIL

Inbraak woning en bedrijf

Bij een inbraak in een woning aan het Lepelblad gisternacht zijn een digitale camera, een aantal mobiele telefoons en een geldbedrag gestolen. Men is binnengekomen door de voordeur te forceren. De bewoners lagen boven te slapen.
Tevens werd ingebroken in een schoonheidssalon aan de Tormentil. Over de eventuele buit is nog niets bekend.

08:42 22-MEI-03
LOC: PURMEREND, EINSTEINSTRAAT

Groot aantal goederen gestolen bij bedrijf

Bij een inbraak in een bedrijf gisternacht is een groot aantal goederen, waaronder een aanhangwagen, printers, gereedschap, auto-onderdelen, een lasapparaat en een lamineermachine gestolen. De eigenaar van het bedrijf ontdekte de diefstal toen hij 's morgens aan het werk wilde gaan en een grote puinhoop aantrof. Men kwam binnen door een roldeur te forceren.
Ook bij het naastgelegen bedrijf werd een roldeur vernield, maar werden geen goederen weggenomen.
Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-220503


13:15-15:15 21-MEI-03
PURMEREND, BEATRIXPLEIN

Bromfietscontrole voor veiliger verkeer

Woensdagmiddag werd op het Beatrixplein in Purmerend een bromfietscontrole gehouden. In totaal werden veertien bestuurders bekeurd. Boetes waren er onder andere voor het niet op de juiste wijze bevestigd zijn van de verzekeringsplaat, het niet hebben van een bromfietscertificaat, het niet volgen van de juiste rijbaan, de slechte staat van de banden en het niet hebben van oranje vlakken op de snorfiets. Zeven mensen kregen een boete omdat de brom- of snorfiets over teveel vermogen beschikte en drie bestuurders omdat zij geen helm droegen. Het opvoeren van brom- en snorfietsen, vaak in combinatie met de slechte technische staat van de bromfiets (banden en remmen), is de oorzaak van veel verkeersongevallen. Het niet dragen van de helm kan daarnaast een hoop extra leed veroorzaken. In 2002 raakten in Purmerend 68 mensen gewond bij een bromfietsongeval. In hetzelfde jaar bedroeg het totaal aantal verkeersslachtoffers in Purmerend 192. Dat betekent dat de bromfietsers een derde van de slachtofferongevallen voor hun rekening namen. De kans voor een brom- of snorfietser om in het ziekenhuis terecht te komen, is bijna 40 keer zo groot als voor een gemiddelde verkeersdeelnemer (automobilist, voetganger, etc.).

10:50-12:00 21-MEI-03
ZAANDAM, HOUTVELDWEG
Dertien overtreders
Tijdens een verkeerscontrole op de Houtveldweg in Zaandam werden woensdagmiddag dertien verkeersdeelnemers bekeurd. Vijf automobilisten reden te hard, de snelste had 87 km per uur op de teller staan. Zes inzittenden zaten niet in de gordels en kregen allen een boete van veertig euro. Tijdens de controle werd ook een lasershield in beslag genomen.

19:45-22:15 22-MEI-03
MIDDENBEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244
157 km per uur
In de Middenbeemster, op de Provincialeweg N244, werden woensdagavond hoge snelheden gemeten. Drie automobilisten reden met snelheden van meer dan 150 km per uur, de snelste reed 157 km per uur. Op de N244 mag maximaal 100 km per uur gereden worden. Tijdens de controle reed een op de tien bestuurders te hard.

EINDE*********************************


---- --