Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Defence for Children:

"Meer dan 150 kinderontvoeringen naar buitenland"

In Nederland worden steeds meer kinderen ontvoerd. Werden vijf jaar geleden vijf kinderen ontvoerd, vorig jaar waren dat er al 21. Deze officieel geregistreerde kinderontvoeringen naar het buitenland zijn volgens Defence for Children slecht het topje van de ijsberg. Volgens DCI-woordvoerder Stan Meuwse worden jaarlijks tussen de 150 en 200 kinderen door hun ouders naar het buitenland ontvoerd.

Meuwse maakt een verschil tussen familiale abductie - waarbij kinderen door een ouder worden ontvoerd - en trafficing, diefstal van kinderen voor seksuele doeleinden. "Bij trafficking gaat het om tientallen kinderen. Bijvoorbeeld minderjarige, Nigiriaanse asielzoekers die in de prostitutie verdwijnen. Of jongens uit het Oostblok. Maar Nederland is daarin hoogstens een doorvoerland, geen oorsprongland", aldus Meuwse.

De toename van familiale ontvoering komt volgens de DCI-woordvoerder vooral door de globalisering. "Er wordt meer getrouwd tussen verschillende nationaliteiten en meer gescheiden. Daardoor neemt het aantal ontvoeringen toe. De ontvoeringen spits zich vooral toe op landen als Syrie, Egypte, Marokko, Algerije en Tunesie. Deze landen zijn niet aangesloten bij het Haagse Verdrag Inzake Internationale Kinderontvoering. In deze landen heerst een andere kijk op het familierecht, gebaseerd op de islam. In die visie hoort het kind bij de familie van de vader."

* Kijk voor meer informatie over Defence for Children op: www.defenceforchildren.nl

---


---

Laatst gewijzigd: 22-05-2003