Nieuwsbericht

donderdag 22 mei 2003, 16.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Goederen gestolen uit bouwkeet
Castricum, woensdag 21 mei 2003.
Woensdag werd aangifte gedaan van een inbraak in een stalen bouwkeet die geplaatst is op een bouwterrein aan de Plantenhove. Men kwam in de keet door het vernielen de sponning en het slot in de deur. Na een inventarisatie bleek dat men een aggregaat en een haspel met 50 meter stroomdraad had weggenomen.

Inbraak woning
Alkmaar, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagmiddag tussen 12.30 en 16.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Rigolettostraat. Men was in de woning gekomen door het vernielen van een raam. Vanuit het huis werden twee fotocamera's, sieraden, twee telefoontoestellen en een aantal waardepapieren weggenomen.

Bromfietscontrole
Alkmaar, woensdag, 21 mei 2003.
Woensdagmiddag tussen 13.30 en 15.15 uur werd een bromfietscontrole gehouden op de Westerweg. Tijdens deze controle werd een groot aantal brommers en de bestuurders daarvan gecontroleerd. In vijftien gevallen bleek dat de constructiesnelheid te hoog was. Vijf bestuurders werden bekeurd omdat de verzekering niet in orde was en drie bestuurders reden op de bromfiets zonder dat zij een helm droegen.

Laagvliegende bromfiets in beslag genomen.
Castricum, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagavond meenden surveillerende agenten een motor met zeer hoge snelheid te zien rijden over de Zeeweg. Toen zij dichterbij kwamen bleek de motor echter een bromfiets te zijn. De snelheid waarmee de bromfietser reed lag boven de 110 km/u. Toen de agenten de bestuurder staande wilde houden ging hij er van door. Na een korte achtervolging kon hij alsnog worden aangehouden. De bestuurder bleek een 17-jarige inwoner van Castricum te zijn. De bromfiets was niet voorzien van een gele plaat en de bestuurder bleek geen certificaat te bezitten. De bromfiets is in beslag genomen.

Rijden onder invloed van alcohol
Schoorl, donderdag 22 mei 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 55-jarige bestuurder van een personenauto uit Schoorl aangehouden op de Duinweg. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 425 ug/l. Dat is nagenoeg tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Dronken autobestuurder, zonder rijbewijs, veroorzaakt ongeval Heiloo, donderdag 22 mei 2003
In de nacht van woensdag op donderdag vond een eenzijdig ongeval plaats op de Zeeweg. De bestuurder van een personenauto, een 18-jarige jongen uit Heiloo, reed over genoemde weg en verloor in een bocht de macht over het stuur. Nadat hij een lichtmast uit de grond had gereden kwam hij tegen een tuinmuurtje tot stilstand. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 650 ug/l. Dat is nagenoeg driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Normaliter zou, in verband met dit hoge alcoholgebruik, het rijbewijs zijn ingevorderd. Hij bleek echter dat hij niet in het bezit was van het 'roze papiertje'.

NOORDKOP

Vrouw aangehouden na mishandeling
Den Helder, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagmiddag is een 18-jarige vrouw uit Den Helder aangehouden in een woning aan de Eemstraat. Kort daarvoor had zij gevochten met een 30-jarige vrouw, eveneens afkomstig uit Den Helder. De dader en het slachtoffer bevonden zich in de woning aan de Eemstraat en hadden een heftige woordenwisseling met elkaar. Dit liep uit op een vechtpartij waarbij de 18-jarige de andere vrouw mishandelde door haar te schoppen en te slaan en aan haar haren te trekken. Vervolgens pakte zij een mes en probeerde haar slachtoffer te steken. Dit kon worden voorkomen door een derde vrouw die van de vechtpartij getuige was. Wel raakte het slachtoffer gewond aan haar hand omdat zij zich tegen het steken wilde verweren. Op een gegeven moment wist het slachtoffer aan haar belager te ontkomen en stelde de politie in kennis. Na de aanhouding is de verdachte overgebracht naar het politiebureau. Zij is inmiddels in verzekering gesteld.

Snelheidsovertreding kost bestuurder rijbewijs
Den Burg, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagavond zagen surveillerende agenten de bestuurder van een personenauto rijden over de Pontweg. De rijstijl van de bestuurder viel de agenten op. De man reed namelijk met zeer hoge snelheid. Er werd een snelheid gemeten van 158 km/u terwijl ter plaatse een snelheidsbeperking geldt van 80 km/u. Na staandehouding verklaarde de bestuurder dat hij de snelheid van zijn auto wilde demonstreren aan een bij hem in de auto zittende kennis. Die demonstratie koste hem zijn rijbewijs want deze werd, gezien de grove overschrijding van de maximumsnelheid, ingevorderd.

Rijden onder invloed van alcohol
Den Helder, donderdag 22 mei 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 57-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder aangehouden op de Binnenhaven. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 255 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Vissen gestolen uit vijver
Schagen, donderdag 22 mei 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werden een aantal vissen gestolen uit een vijver achter een woning aan de Populierenlaan. Vanmorgen ontdekte de bewoner dat er zeker 30 goudvissen en twee kooikarpers waren verdwenen.

Korte gijzeling door politie snel beëindigd
Den Helder, donderdag 22 mei 2003.
De politie heeft omstreeks 12.25 uur een 25-jarige drugsgebruiker uit Den Helder aangehouden op de Van Galenstraat als verdachte van een gijzeling c.q. afpersing. Kort hiervoor, omstreeks 12.00 uur, kreeg de politie de melding dat de man een 20-jarige vrouw in de woning van haar 24-jarige vriend tegen haar zin binnen hield. Hierbij zou nog geen geweld zijn gebruikt. De verdachte eiste van de afwezige vriend dat hij hem een mobiele telefoon zou leveren. De politie nam de melding serieus mede gezien het feit dat de verdachte bekend staat als een veelpleger die mogelijk over een wapen zou beschikken. De omgeving van de woning werd door agenten afgeblokt en de politie was bezig om contact met de woning te kunnen leggen. Op dat moment kwam de verdachte plotseling naar buiten. Op straat kon hij worden aangehouden. Hierbij trok een rechercheur zijn pistool. De verdachte bood geen verzet en werd geboeid afgevoerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een wapen. Hij is voor het nadere onderzoek ingesloten en zal morgen worden geleid voor de officier van justitie in Alkmaar.

Drie daders van mishandeling aangehouden
Schagen, donderdag 22 mei 2003.
De politie heeft op woensdag 21 mei drie verdachten van een mishandeling aangehouden. De mishandeling vond afgelopen zondag op 18 mei plaats, rond 01.30 uur in de Landbouwstraat. Vier jongens in de leeftijd van 17 tot 20 jaar, waarvan er drie afkomstig zijn uit Heerhugowaard en één zonder vaste woon- of verblijfplaats is, hebben zonder enige aanleiding een groep van vier jongemannen mishandeld. De groepen hadden elkaar die nacht ontmoet in de trein van Alkmaar naar Schagen. Daarbij had één van de verdachten gedreigd met een stanleymes. Na het verlaten van de trein leek het erop dat de slachtoffers de agressieve groep van zich af hadden geschud. In de Landbouwstraat werden ze echter in de rug aangevallen. De slachtoffers, in de leeftijd van 23 tot 27 jaar en woonachtig in Schagen, Kolhorn en Sint Maartensbrug, werden in het gezicht geslagen en geschopt. Een van hen, een 25-jarige man uit Schagen, werd met een plank op het hoofd geslagen. Hij moest in het MCA een hoofdwond laten hechten. Drie verdachten heeft de politie kunnen aanhouden, zij zijn in verzekering gesteld. Er zal nog een aanhouding volgen.

WESTFRIESLAND

Autobestuurster zonder rijbewijs veroorzaakt aanrijding Enkhuizen, woensdag 21 mei 2003.
Woensdagmiddag vond een aanrijding plaats op de kruising van de Meeuwenlaan met het Koperwiekplein. De bestuurster van een personenauto, een 49-jarige inwoonster van Enkhuizen reed over de Meeuwenlaan en verleende op de kruising geen voorrang aan een andere personenauto. Door de aanrijding die volgde raakte niemand gewond. Wel ontstond er schade aan beide voertuigen. Uit onderzoek bleek dat de veroorzaakster van de aanrijding niet in het bezit was van een rijbewijs. Voorts bleek dat haar, bij rechterlijke uitspraak, de rijbevoegdheid was ontzegd.

Rijden onder invloed van alcohol
Hoorn, donderdag 22 mei 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag werd een 47-jarige bestuurder van een personenauto uit Hoorn aangehouden op de Keern. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 330 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Vrouw gewond na aanrijding
Hoorn,donderdag 22 mei 2003.
In de nacht van woensdag op donderdag vond een aanrijding plaats op de kruising van de Provincialeweg met de Kernweg. Een 26-jarige vrouw uit West-Graftdijk reed over de Kernweg en verleende op de kruising geen voorrang aan een andere personenauto. Bij de aanrijding die volgde raakte de vrouw gewond. Zij is met letsel aan nek en rug overgebracht naar het ziekenhuis in Hoorn en is daar ter observatie opgenomen. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd.

Inbraak in woningen
Zwaag, donderdag 22 mei 2003.
Donderdagmorgen ontdekten de bewoners van een woning aan de Klagerstuin dat er was ingebroken in hun huis. Men was binnengekomen door het vernielen van het slot in een deur. Vanuit de woning werden alleen een aantal sleutels weggenomen.
Omstreeks dezelfde tijd werd even verderop in de straat ook ingebroken in een woning. Ook hier bleek een slot in de deur te zijn vernield. Het is niet bekend of de daders in huis zijn geweest of dat er goederen zijn weggenomen.
In de even verderop gelegen Langetuin werd eveneens ingebroken in een woning. Hier is men vermoedelijk binnen gekomen via een niet (goed) afgesloten deur. Vanuit deze woning werd alleen wat kleingeld weggenomen.
Gezien het tijdstip, de plaats en de wijze waarop men binnen is gekomen is het niet ondenkbeeldig dat deze inbraken zijn gepleegd door dezelfde dader(s).

Man vermist
Hoorn, donderdag 22 mei 2003.
Op maandagmorgen, 19 mei 2003 omstreeks 08.00 uur bleek de 63-jarige Jan Pier VEENSTRA, zijn woning aan de Holenweg te Hoorn te hebben verlaten. Sinds die tijd is niets meer van hem vernomen. Hoewel een misdrijf wordt uitgesloten, wordt voor zijn leven gevreesd. Jan Pier Veenstra verkeerde sinds enige tijd in een depressieve toestand. Toen hij op maandagmorgen weg bleek te zijn, zonder medeneming van horloge, paspoort of geld, werd er in de omgeving naar hem gezocht. De man werd echter niet meer aangetroffen.
Voor zover kan worden nagegaan is hij lopend weggegaan. Het gaat om een blanke man met een lengte van 1.71 meter, grijs haar en een grijze snor. Brildragend. Hij was gekleed in een blauwe spijkerbroek, wit T-shirt (mogelijk met licht groene sweater, een crèmekleurige parka met zwarte capuchon en mogelijk een donkerrode Nike-baseballcap. De man droeg bruine schoenen (instappers).
Getuigen, die de man vanaf maandagmorgen hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie te Hoorn, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).