Erasmus


23-05-03: Nieuw hemofilie behandelcentrum in Erasmus MC

24-uurs zorg in regio gegarandeerd met nieuw behandelcentrum

Rotterdam, 22 mei 2003 - Vandaag opent het Erasmus MC het Hemofilie Behandelcentrum. Het nieuwe behandelcentrum betekent een verbetering van de behandeling voor Zuid-West Nederland, onder andere omdat de 24-uurs zorg gegarandeerd is.

Sinds 1 januari 2003 is er in het Erasmus MC-Sophia en op de centrumlocatie een apart hemofiliespreekuur. Patiënten worden gezien door een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een fysiotherapeut. Zonodig kan aansluitend een bezoek aan de maatschappelijk werker, de orthopedisch chirurg of een andere specialist gepland worden. Per patiënt is nu een uur beschikbaar, terwijl er vroeger 15 minuten voor een consult stond.

Ook de begeleiding van en voorlichting aan patiënten is verbeterd. Voor deze groep patiënten is dat van groot belang omdat zij een deel van de behandeling zelf thuis kunnen uitvoeren maar daarvoor wel de juiste instructies nodig hebben. Door de verbeterde behandeling en de mogelijkheid van thuisbehandeling zijn patiënten veel zelfstandiger geworden. Vroeger zaten patiënten regelmatig drie uur op de dagbehandeling. Dat is tegenwoordig niet meer nodig.

Hemofilie
Hemofilie wordt veroorzaakt door een tekort aan een van de stollingsfactoren, waardoor mensen spontaan bloedingen kunnen krijgen. Om deze bloedingen te voorkomen wordt stollingsfactor toegediend. In Nederland hebben rond de 1500 mensen hemofilie, waarvan er ongeveer 250 worden behandeld in het Erasmus MC.