Ingezonden persbericht


2003

Zilveren Nipkowschijf voor Kopspijkers; Zilveren Reissmicrofoon naar Kunststof

De Zilveren Nipkowschijf, de jaarlijkse prijs van de tv-critici voor het beste programma van het seizoen, is in 2003 toegekend aan het VARA-tv-programma Kopspijkers.

Het is vooral bekroond vanwege de satirische elementen en de voortdurende vernieuwingen, waarmee de makers aangeven dat ze niet op hun lauweren willen rusten. In een land waarin de tv-humor dun gezaaid is, steekt het volgens de jury met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Het is alweer 5 jaar geleden dat de VARA voor het laatst werd bekroond. Die eer viel toen Paul Witteman ten deel.

Een eervolle vermelding gaat naar het nieuwe VPRO-programma Tegenlicht, dat dit seizoen al een hoge kwaliteit bereikte in afleveringen als Campus Vught en het tweeluik van Roel van Broekhoven over het ware verhaal achter een foto van een verdronken vluchteling op het strand van Sicilië.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma is dit jaar voor de NPS-rubriek Kunststof op Radio 1, die dagelijks in de vooravond een levendige mengeling biedt van nieuws en meningen over cultuur en media.

Een nieuwe onderscheiding is de Zilveren Prichettprijs voor de beste omroepgerelateerde prestatie op multimediaal gebied. Deze prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de VPRO-internetsite 3voor12, voortgekomen uit de radio-afdeling van deze omroep, die zich binnen enkele jaren heeft ontwikkeld tot de toonaangevende popsite van Nederland.

De prijzen zijn op 22 mei uitgereikt in Hilversum.