Persberichten - 22/05/2003

Nieuw brevet voor IBt met betrekking tot een plastic implantaat

Seneffe, 22 mei 2003,

IBt kondigt aan dat het U.S. Patent and Trademark Office, het Amerikaanse bureau voor brevetten, haar intentie bekend heeft gemaakt om aan de onderneming een brevet uit te reiken met betrekking tot een nieuwe medische opstelling voor de brachytherapie, vervaardigd op basis van een radio-actief poeder en compatibele polymeren matrijs. De toekomstige producten van deze nieuwe uitvinding worden gegroepeerd onder de generische benaming plastic implantaten".

Deze juridische bescherming zal de ontwikkeling toelaten van een totaal nieuw gamma producten. De grondstof gebruik voor de productie zal inderdaad bestaan uit plastic, terwijl de huidige producten vervaardigd zijn op basis van een metaal, met name titaan ("medical grade"). Dit verschil kan onbeduidend lijken, maar heeft in werkelijkheid het potentieel om een aanzienlijke vooruitgang te boeken op gebied van de behandeling van kanker door brachytherapie. En dit om de volgende twee voornaamste redenen:


- op therapeutisch vlak: het gebruik van plastic zal enerzijds een verhoogde flexibiliteit toelaten in het ontwerp en de vorm van de implantaten, waardoor de aanwending van de brachytherapie voor andere doeleinden vergemakkelijkt wordt. Vandaag wordt deze vormgeving belemmerd door de beperkingen en de mechanische assemblage van de onderdelen in titaan. Anderzijds is ook de opslorpbaarheid van de bronnen in het lichaam belangrijk (vandaag blijven de ingeplante bronnen in titaan permanent in het orgaan zitten en dit beperkt in sommige gevallen het toepassingsgebied). Het nieuwe brevet zal inderdaad optioneel de keuze van een polymeer toelaten, dat zich oplost of afbreekt in het lichaam binnen een vooraf ingestelde tijd na de therapeutische inwerking. Zo worden alle sporen van het implantaat gewist.


- op het vlak van doeltreffendheid van het fabricageproces: dit nieuwe product zal toelaten de fabricagekost van radio-actieve bronnen aanzienlijk te verminderen. De vervaardigingstechnieken, hetzij door injectie, hetzij door extrusie, aangewend voor de productie van de plastic onderdelen zijn inderdaad standaard industriële processen voor medische opstellingen. De rendementen van deze processen zijn aanzienlijk hoger dan deze van de mechanische micro-assemblage die thans gebruikt wordt in de productie-industrie van bronnen voor de brachytherapie.

IBt heeft een ambitieus ontwikkelingsprogramma opgestart, met als doelstelling de commerciële lancering van haar eerste plastic implantaten binnen de 18 maanden te verwezenlijken.

Dit nieuwe brevet bevestigt nogmaals de drijvende kracht van IBt als technologische vernieuwer op het vlak van de behandeling van kanker door brachytherapie.

IBt, International Brachytherapy s.a., is een Belgisch start-up bedrijf dat op Euronext (ticker: IBTB) genoteerd staat en als doelstelling heeft het ontwerpen, het produceren en het wereldwijd commercialiseren van een volledig gamma radiotherapeutische implantaten gebruikt in de brachytherapie. De brachytherapie is een medische techniek die erin bestaat implantaten geladen met een radio-isotoop in de kern van het door kanker aangetaste weefsel te plaatsen. De precieze en lokale straling van de implantaten veroorzaakt de vernietiging van de kankercellen. Vandaag is de voornaamste toepassing van de brachytherapie de behandeling van gelokaliseerde prostaatkanker.

Contacten: François Blondel, Vice President and Chief Financial Officer +32-64-520 811
Serge Lamisse, Vice President Sales and Marketing

Internet: www.ibt.brachytherapy.be

Bron: IBt
Provider: Euronext Brussels