STICHTING VSB POEZIEPRIJS

Tonnus Oosterhoff ontvang 25.000 euro - tiende VSB Poëzieprijs

En de winnaar is...

Tonnus Oosterhoff is de winnaar van de tiende VSB Poëzieprijs, die op 23 mei in de Amsterdamse Rode Hoed wordt uitgereikt. De uitslag werd vrijdagavond bekendgemaakt in het tv-programma NOVA op Nederland 3. De VSB Poëzieprijs is de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied.

Tonnus Oosterhoff krijgt de prijs voor zijn bundel Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen (De Bezige Bij). In de eerder gepubliceerde juryverantwoording wordt deze bundel beschreven als 'een van de avontuurlijkste, eigenzinnigste en oorspronkelijkste bundels die het afgelopen jaar zijn verschenen'.
In een toelichting op de bekendmaking van de winnaar roemt juryvoorzitter Gillis Dorleijn Oosterhoffs vernieuwing, onder meer in de typografie. Ook is er veel waardering voor de experimenten met nieuwe media - zo zijn er bewegende gedichten te bewonderen op de bijgeleverde cd-rom.

Kietelende formuleringen
Maar bovenal bevat Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen prachtige poëzie, aldus de juryvoorzitter. 'In een volstrekt eigenzinnig taalspel vol unieke en vrolijke ontsporingen en subtiele, kietelende formuleringen welt een poëtische waterpartij op waar het goed zwemmen is: degene die zich erin onderdompelt ziet zich langzaam maar zeker in een school vissen veranderen.'
Tonnus Oosterhoff ontvangt voor zijn bundel een geldbedrag van 25.000 euro. De overige genomineerden krijgen ieder een bedrag van 1.200 euro. Het gaat hierbij om Robert Anker (De broekbewapperde mens), Arjen Duinker (Misschien vier vergelijkingen), Astrid Lampe (De memen van Lara) en Alfred Schaffer (Dwaalgasten).
De feestelijke uitreiking van de tiende VSB Poëzieprijs vindt plaats op 23 mei in de Amsterdamse Rode Hoed.