Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling in het Archeologisch Museum Haarlem:

RELATIES IN SCHERVEN

over majolica, faience, vader en zoon Verstraeten

Bij opgravingen is het gevonden materiaal vrijwel nooit compleet of ongeschonden. Het is de dagelijkse praktijk van archeologen dat zij aan de hand van scherven bepalen met wat voor soort aardewerk ze te maken hebben. Ook geschiedt de datering van voorwerpen meestal aan de hand van fragmenten hiervan.

In het Archeologisch Museum Haarlem gaat op 23 mei 2003 een nieuwe tentoonstelling van start. Hierin worden twee aardewerksoorten onder de loep genomen, die op verschillende manieren relaties met elkaar hebben: majolica en faience. Beide aardewerksoorten kwamen gedurende een periode gelijktijdig voor, ze zijn voorzien van tinglazuur, ze hebben een relatie met Italië en China, de uiterlijke verschijningsvormen zijn vaak borden en bepaalde motieven komen zowel op majolica als faience voor.

De familie Verstraeten woonde aan het begin van de 17e eeuw in Haarlem. Vader Willem Janszoon had hier een groot bedrijf 'de Geleyer Plateelbackerije', waarin ook zijn zoon Gerrit werkzaam was. Ze produceerden hier voorwerpen van majolica en faience. Na verloop van tijd verdeelden de familieleden de markt, waarbij contractueel zaken werden vastgelegd. De zoon zou zich bezighouden met het bakken van faience en de vader met majolica. Helaas hielden zij zich geen van beiden aan hun afspraken, waarop verschillende rechtszaken en jarenlange ruzies volgden. Met recht een relatie in scherven!

'Relaties in scherven' is te zien van 23 mei 2003 t/m 14 november 2003 in het Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k, 2011 NB HAARLEM. Toegang is gratis. Openingstijden: woensdag t /m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Voor informatie: 023-5313135 Bureau Archeologie, Heleen Borgwat of Tanja van der Zon

Persfoto's zijn digitaal te verkrijgen door een email te sturen aan Bureau Archeologie t.a.v. Heleen Borgwat of Tanja van der Zon: archeologie@haarlem.nl


---- --