Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht
Woerden/Utrecht, 22 mei 2003

Drankjewel.nl ondersteunt kinderen van ouders met alcoholproblemen

Naar schatting zo⤮n 300.000 Nederlanders hebben een ouder met een alcoholprobleem. Voor deze groep bestaat bijna geen aandacht of hulp, omdat zij nauwelijks een beroep doen op hulpverlening. Op donderdag 22 mei wordt daarom de nieuwe website Drankjewel.nl officieel geopend tijdens het congres Digitaal Gezond in het World Trade Center te Rotterdam. De website informeert en ondersteunt jongeren en volwassenen die ouders met een drankprobleem hebben.

Wie een vader of een moeder heeft met alcoholproblemen, loopt daar meestal niet mee te koop. Vaak schamen de betrokkenen zich ervoor of zien het bespreken van hun problemen met anderen als een teken van disloyaliteit naar hun ouders. De reguliere welzijns- en gezondheidszorg heeft voor deze groep bovendien nauwelijks tot geen hulpaanbod. Ook wordt de drempel om hulp te vragen vaak als te hoog ervaren.

Problemen doorgegeven
Ouders die veel drinken geven de daarbij horende problemen vaak door aan hun kinderen. Deze lopen daardoor een verhoogd risico om ernstige psychische problemen te ontwikkelen. Soms kan dit op jongere leeftijd al leiden tot depressie, eetstoornissen, gedragsstoornissen en delinquentie. Ook de kans op verwaarlozing, mishandeling en somatische problemen is groot. Als volwassenen hebben kinderen van ouders met alcoholproblemen meer dan gemiddeld problemen met verslaving, intimiteit en (een gebrek aan) zelfwaardering. Ook is er een grotere kans op relatieproblemen, ten delen omdat zij vaker dan anderen een relatie met een probleemdrinker aangaan.

Maatschappelijk probleem
Uit het Nemesis-onderzoek, een grootschalig onderzoek naar de psychische gesteldheid van de bevolking, blijkt dat in Nederland 1 op de 12 volwassenen (van 18-65 jaar) een vader of moeder heeft of heeft gehad die een problematische drinker is. In totaal gaat het in Nederland om naar schatting 300.000 personen. 26% van de probleemdrinkers (die in totaal zo⤮n 9% vormen van de Nederlandse bevolking boven de 16 jaar) leeft samen met een partner en/of kinderen. Alcohol speelt onder andere een belangrijke rol bij geweld binnen gezinnen (16%).

Erkenning
De problemen van kinderen van alcoholafhankelijke ouders zijn lange tijd niet erkend of gebagatelliseerd. Er bestonden nauwelijks laagdrempelige voorzieningen voor deze doelgroep. De website Drankjewel.nl biedt die voorziening wel en is afgestemd op zowel jongeren alsook volwassenen. Kennis en herkenning kunnen de bezoekers helpen beter om te gaan met hun specifieke vragen en problemen. De site is in eerste instantie bedoeld als informatiebron voor kinderen van ouders met een alcoholprobleem. Tot met oktober 2003 wordt door het Trimbos-instituut een pilotstudie uitgevoerd waarin de site wordt uitgebreid met een deelnemersforum, een vraag -en antwoordmogelijkheid via mail en de mogelijkheid om te chatten met een deskundige. De site is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in nauwe samenwerking met het NIGZ, de Jellinek, de Grift en Tactus, en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Noot voor de pers,