Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-05-2003
Politieberichten van 22/5 (13.00 uur) t/m 23/5 (07.00 uur)

Leeuwarden: vermiste man verdronken
Donderdagavond omstreeks 20.25 uur is in het water van de Noordersingel het stoffelijk overschot gevonden van een 56-jarige man uit Minnertsga, die al sinds het weekend werd vermist. Enkele passanten hadden iets in het water zien drijven en vertrouwden het niet. Twee jongens werd gevraagd om met een bootje te kijken. Zij waarschuwden de politie en roeiden er met een bootje heen. Daar zagen ze dat om een overleden man ging. Het stoffelijk overschot is met behulp van de brandweer uit het water gehaald en voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Er zijn geen sporen van geweld of een misdrijf aangetroffen. De politie gaat uit van een verdrinkingsgeval.

Kootstertille: aanrijding met letsel
Donderdagochtend omstreeks 07.10 uur vond op de Hege Dyk een ongeval plaats tussen een vrachtauto met oplegger en een personenauto. De vrachtauto bestuurd door een 44-jarige man uit Twijzel, reed richting Drogeham; de personenauto reed in dezelfde richting. Mogelijk heeft de bestuurder van de personenauto, een 24-jarige man uit Jistrum, de snelheid van de vrachtauto verkeer ingeschat. Hij reed tegen de achterzijde. Hij is met nekklachten overgebracht naar het ziekhuis in Drachten. Het letsel leek mee te vallen. Na behandeling kon hij weer naar huis.

Drachten: inbraak woning
Donderdag tussen 16.30 en 20.30 uur is ingebroken in een woning aan het Schuttersveld. Aan de achterzijde werd een raam geforceerd. De benedenverdieping werd doorzocht. Gestolen werd audio- en videoapparatuur en een computer. De 30-jarige bewoner deed aangifte.

Franeker: brand in leegstaand pand
In een leegstaand schoolgebouw aan de Groen van Prinstererlaan is donderdag omstreeks 22.30 uur brand uitgebroken. Het betrof een zogenaamde middelbrand. De brand gaf geen gevaar voor de omgeving. De brandweer had het vuur al snel onder controle. De politie sluit brandstichting niet uit en zal een nader onderzoek instellen naar de oorzaak en mogelijke daders. Vandaag, vrijdag, zal eden buurtonderzoek worden gehouden.

Noordwolde: mishandeling
Donderdag omstreeks 20.15 uur is een 21-jarige vrouw uit Noordwolde op de Paardendreef mishandeld. Ze fietste richting Hoofdstraat, toen een zwarte scooter met twee personen haar tegemoet kwam. De bijrijder had een stok in zijn handen en bij het passeren sloeg hij het slachtoffer met deze stok. Dor de klap verloor ze haar evenwicht en kwam te vallen. Ze heeft aangifte gedaan. De verdachten waren beide donker gekleed en hadden donker gekleurde helmen. Door de politie is direct een uitvoering onderzoek in de omgeving ingesteld. De bewuste scooter en verdachten zijn niet meer aangetroffen.

Drachten: diefstal telefoonkaarten
Donderdag omstreeks 18.15 a 18.30 uur zijn uit een winkel aan de Noorderbuurt telefoonkaarten gestolen. Vermoedelijk heeft iemand kans gezien om in een on bewaakt moment een greep in de kassa te doen. Namens de winkel deed een 55-jarige vrouw uit Gorredijk aangifte. Ze mist 75 telefoonkaarten van diverse merken.

Heerenveen: mishandeling
Vrijdag om 04.30 uur ontstond op de Gedempte Molenwijk een vechtpartij. Een 20-jarige man uit Heerenveen wilde zijn fiets van slot halen, toen hij werd aangesproken door een 17-jarige jongeman uit Scharsterbrug. Die beweerde dat het zijn fiets was. Hierop ontstond een duw- en trekpartij. Een vriendin van de man uit Heerenveen, een 22-jarige vrouw uit Sintjohannesga, kwam tussenbeide. Daarbij kreeg ze enkele klappen en schoppen van de 17-jarige, die vervolgens ook dreigde met een busje pepperspray. Deze jongeman is ter plaatse door de inmiddels gealarmeerde politie aangehouden. Het bus pepperspray, een verboden wapen, had hij al weggegooid. Dat is later in de directe omgeving aangetroffen. De verdachte is op verdenking van mishandeling en verboden wapenbezit voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 04.05 uur, vond op het verkeersplein in de rijksweg A7 eden eenzijdig ongeval plaats. Een 20-jarige jongeman uit Veldhoven naderde vanuit de richting Heerenveen met zijn personenauto het verkeersplein. Vermoedelijk door een combinatie van snelheid, regen en het verkeerd inschatten van het wegverloop ging hij rechtdoor. Hij botste eerst met twee wielen tegen de verhoging en kwam op het middengedeelte tegen een boom tot stilstand., de bestuurder en zijn passagier, een 17-jarige jongeman eveneens uit Veldhoven, raakten licht gewond; ze droegen beide de gordel. Zij zijn met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Alcohol in het verkeer
Afgelopen nacht zijn de volgende bestuurders gepakt voor het rijden onder in vloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en eventuele bijzonderheden

Vrijdag 01.25 uur, Hearewei Dronrijp, 27-jarige man uit Franeker, 330 ug/l, 2 uren

Vrijdag 02.10 uur, Haulewei Wijnaldum, 59-jarige man uit Sexbierum, 445 ug/l, 4 uren

Vrijdag 02.30 uur, K. R. Poststraat Heerenveen, 44-jarige man uit Tjerkgaast, 470 ug/l, 4 uren

Vrijdag 03.30 uur, Hunze Drachten, 48-jarige man uit Drachten, 355 ug/l, 3 uren.

Naast een rijverbod wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed van alcohol.

Bureau Communicatie 058 880 8272