European Commission

IP/03/738

Brussel, 23 mei 2003

De Commissie keurt de regeling voor de verkoop van tickets voor de Olympische Spelen te Athene goed

De Europese Commissie heeft het standpunt ingenomen dat de regeling met betrekking tot de verkoop van tickets voor de Olympische Spelen van 2004 te Athene in overeenstemming is met de regels van de Europese Unie inzake concurrentie. Deze regeling, die was aangemeld door het organiserend comité ATHOC, houdt in dat tickets via verscheidene kanalen worden verkocht aan inwoners van de Europese Economische Ruimte (EER)(1)
. Voor het eerst zullen inwoners van de EER rechtstreeks bij ATHOC tickets kunnen kopen via internet. Inwoners van de EER zullen ook tickets kunnen kopen bij elk nationaal Olympisch Comité of de hierdoor aangewezen vertegenwoordiger(s). Daar de eerste fase van de ticketverkoop begonnen is, kunnen nu reeds aanvragen voor tickets worden ingediend.

Het organiserend comité voor de Olympische Spelen te Athene vroeg de Commissie te bevestigen dat zijn regeling voor de verkoop van tickets voor de spelen van 2004 in overeenstemming was met de regels van de Europese Unie inzake concurrentie.

Dit is de eerste keer dat de Commissie de regeling voor de verkoop van tickets voor de Olympische Spelen heeft onderzocht.

Na een zorgvuldig onderzoek van de regeling en discussies tussen ATHOC en de Commissie teneinde de belangen van de consument te verdedigen en ervoor te zorgen dat de regels inzake concurrentie worden nageleefd, heeft ATHOC de voorwaarden voor de verkoop van tickets via internet gewijzigd, evenals die voor de verkoop door nationale Olympische Comités in de EER, namelijk door hun toe te staan tickets onder de nominale waarde te verkopen, indien zij dat wensen. Na het uitvoeren van deze aanpassingen is de Commissie op grond van de beschikbare informatie tot het besluit gekomen dat de regeling voor de verkoop van tickets geen inbreuk vormt op de EU-regels inzake concurrentie.

De Commissie verheugt zich over het feit dat inwoners van de EER voor het eerst rechtstreeks bij ATHOC tickets zullen kunnen kopen via internet. EER-inwoners zullen ook tickets kunnen kopen via elk nationaal Olympisch Comité of de hierdoor aangewezen vertegenwoordiger(s). Meer informatie over de regeling voor de verkoop van tickets is te vinden op de website van Athene 2004:

http://www.ahtens2004.com

Evenementen als de Olympische Spelen, de Wereldbeker of het Europees voetbalkampioenschap zijn bijzonder populair en trekken massa's aan, niet enkel uit het land dat het evenement organiseert, maar uit de hele wereld. Personen die niet in het organiserend land verblijven, moeten tickets kunnen reserveren op een eerlijke en niet-discriminerende wijze.

In het verleden heeft de Commissie de regeling voor de verkoop van tickets voor andere sportevenementen onderzocht. In het geval van de Wereldbeker 1998 in Frankrijk, was de Commissie van oordeel dat het Frans organiserend comité zijn dominerende positie had misbruikt door onrechtstreeks te discrimineren op grond van nationaliteit. Het Frans organiserend comité had bepaald dat consumenten van buiten Frankrijk slechts tickets konden kopen indien zij een postadres in Frankrijk konden geven waar de tickets konden worden geleverd.

(1)
De 15 staten van de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.