Politie Zaanstreek-waterland



11:06 22-MEI-03
LOC: ZAANDAM, NOORDWACHTER

Verwarde man wil van flat springen

Een 33-jarige man uit de Zaanstreek stond op de 13e verdieping van een flatgebouw en dreigde daar van af te springen als iemand te dicht bij hem kwam. Uiteindelijk wist een arrestatieteam de man met een poederblusser te overdonderen en aan te houden.
De man had al langer geestelijke en lichamelijke problemen. Hij was de dag er voor als vermist opgegeven. De conciërge van het flatgebouw had de man de avond ervoor al rond de flat zien scharrelen. De volgende morgen zag hij de man weer en sprak hem aan. Daarop vluchtte de man naar de 14e verdieping van het flatgebouw, waarna de conciërge de politie waarschuwde. Bij het zien van de politiemensen vluchtte de man naar de 13e verdieping. Toen hij door de agenten werd ingesloten dreigde hij naar beneden te springen als deze dichterbij kwamen. Vervolgens werden politieonderhandelaars ingeschakeld en allerlei hulpdiensten gewaarschuwd. Er kwamen artsen van de GGD en RIAGG ter plaatse. De brandweer met een hoogwerker en een ambulance werden verdekt opgesteld en het terrein voor de flat werd afgezet. De hele operatie heeft 5 oe uur geduurd.
De man werd aan de geestelijke hulpverlening overgedragen.

15:00 22-MEI-03
LOC: PURMEREND, CITERSTRAAT

Inbraak garagebox

Tussen maandagavond en donderdagochtend werd ingebroken in een garagebox. De deur van de box werd opengebroken en daaruit werden een bromfiets, een navigatiesysteem, een radio en een boormachine weggenomen.

16:13 22-MEI-03
LOC: MONNICKENDAM, MONNICKENDAMMERWEG

Bromfietsster dodelijk verongelukt

Een 23- jarige bromfietsster uit Purmerend kwam met haar bromfiets onder een bus terecht en was vrijwel op slag dood. De vrouw had zojuist bij een tankstation getankt. Zij is daarna de groenstrook achter het tankstation overgestoken tussen de bomen door. Na de groenstrook ligt een busbaan en daarachter een fietspad. Vermoedelijk wilde vrouw naar het fietspad en heeft de naderende bus niet zien aankomen. Deze kon een aanrijding niet meer voorkomen en reed de vrouw vol in de flank aan. De traumaheli en een ambulance kwamen ter plaatse, maar konden niets meer uitrichten. De brandweer heeft de bus op moeten krikken om het slachtoffer daaronder vandaan te halen. Voor de 52-jarige buschauffeuse en een medewerkster van het pompstation werd slachtofferhulp ingeroepen.

19:54 22-MEI-03
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT

Jeugdige winkeldieven aangehouden

Een 16- en twee 17- jarige jongens, allen uit Amsterdam, werden door de politie wegens winkeldiefstal aangehouden. Bij de politie was gemeld, dat drie jongens uit een winkel parfums hadden gestolen. Aan de hand van het opgegeven signalement troffen agenten de jongens aan, lopend in de richting van het station. Toen zij werden aangesproken vluchtten zij ieder een kant op, maar konden toch worden achterhaald en aangehouden. Eén van de verdachten droeg een plastic tas bij zich waarin zich gestolen goederen bevonden. Een andere verdachte gooide een tas weg tijdens zijn vlucht. Ook in deze tas zaten bestolen goederen. De spullen waren uit verschillende winkels afkomstig. De politie trof een aantal parfums aan, twee playstations, blikjes bacardi-cola en snoep. De jongens werden ingesloten.





07:06 23-MEI-03
LOC: ZAANDAM, PROVINCIALEWEG

Lastige treinpassagiers aangehouden

Twee nog onbekende mannen werden in de trein van Alkmaar naar Amsterdam aangehouden. De ene man had geen kaartje en wilde zijn naam niet opgeven. De andere man lag languit op een bank te slapen. Toen hij door de agenten wakker werd gemaakt, ging hij helemaal door het lint, schreeuwde alles bij elkaar en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Hij moest met geweld onder controle worden gebracht. De man had stevig gedronken en mogelijk ook drugs gebruikt. Ook deze man had geen kaartje en weigerde zijn naam op te geven. Beide mannen werden ingesloten. Het verdere onderzoek zal door de Spoorwegpolitie worden verricht.

12:44 23-MEI-03
LOC: KOOG AAN DE ZAAN, LOCOMOTIEF

Jongen beroofd van telefoon

Een 19-jarige jongen uit Zaandam werd gisterenavond omstreeks zeven uur in het fietstunneltje van het NS station Koog Bloemwijk van zijn mobiele telefoon beroofd. Hij fietste vanuit de richting van de Locomotief, toen hij door twee jongens werd aangesproken. Eén van hen vroeg om zijn mobiele telefoon, maar de jongen zei, dat hij haast had. Daarop ging de andere jongen achter hem staan en duwde een mes in de nek van de fietser. Hij pakte een telefoon uit de jaszak van het slachtoffer en wilde ook zijn portemonnee pakken, toen de daders iemand aan hoorden komen. Daarop stopten zij de beroving liepen weg in de richting van de Locomotief. Vlak daarop kwam er een man de hoek om. Het slachtoffer vertelde hem wat er was gebeurd en vroeg hulp aan de man. Deze zei "dat het hem geen moer kon schelen" en liep door. Het slachtoffer is toen naar de tijdschriftenshop bij het station gegaan en heeft daar de politie gebeld.
De daders hadden een Zuid-Europees of Noord-Afrikaans uiterlijk en waren tussen de 18 en 20 jaar oud. Eén van de daders had zwart stekeltjes haar en droeg een lichtblauwe trui. De andere dader droeg een bruine trui met capuchon. Hij heeft vermoedelijk zwart haar met kleine krulletjes. Hij had een mager tot tenger gezicht en sprak gebrekkig Nederlands.


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80

Fax (075) 687 33 59

Nr. vht-220503


15:45-16:15 22-MEI-03
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM

Bestuurder vernielt flitsapparatuur

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg in Wormerveer vernielde een automobilist dondermiddag camera- en meetapparatuur. De hardrijder keerde zijn auto om nadat hij geflitst was en stapte op de controleplaats om vervolgens de apparatuur stuk te gooien. De verdachte is aangehouden en heeft een proces-verbaal gekregen. De totale schade van vermoedelijk enkele duizenden euro's, zal op de verdachte verhaald worden.


20.20/23:59 22-MEI-03
ZAANDAM, HEIJERMANSTRAAT, PEPERSTRAAT

Twee bestuurders onder invloed

Donderdagavond werden tijdens twee alcoholcontroles in Zaandam, twee drankrijders aangehouden. Op de Heijermanstraat en de Peperstraat zaten een 43-jarige man uit Wormer en een 35-jarige automobilist uit Zaandam onder invloed achter het stuur (280 en 260 ug/l). Beide mannen kregen een boete, een proces-verbaal en een rijverbod van een uur.

08:30-11:30 22-MEI-03
MIDDELIE, PROVINCIALEWEG N247
140 km per uur
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg N247 in Middelie werd donderdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 140 km per uur. Van alle bestuurders reed zes procent harder dan de toegestane 80 km per uur.

13:15-14:30 22-MEI-03
LANDSMEER, ZUIDEINDE
21 inzittenden niet in de gordel
Op het Zuideinde in Landsmeer werden donderdagmiddag 19 bestuurders bekeurd omdat zij de autogordel niet om hadden. Drie passagiers, waarvan een persoon op de achterbank zat, droegen ook geen gordel en ontvingen eveneens een boete. Ook werden een bromfietser zonder helm en twee bestuurder die niet handsfree belden bekeurd.

EINDE********************************************


---- --