Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Drie prijswinnaars bij Milieuhulp.nl

De Voertuin (Amsterdammers tuinieren op een voertuig), werkgroep Bollenboos (in Drenthe actief tegen de nadelige gevolgen van de uitbreidende lelieteelt) en het Zuid-Hollandse initiatief om omissies in de gloednieuwe Nederlandse emissierichtlijn lucht (NeR) aan de kaak te stellen, zijn aangewezen als winnaars van de prijsvraag die de juridische website www.milieuhulp.nl begin 2003 uitschreef.

Milieuhulp.nl, een initiatief van Stichting Natuur en Milieu, de provinciale milieufederaties en Milieudefensie, biedt burgers praktische handreikingen bij de aanpak van problemen in de eigen leefomgeving. Bezoekers vinden er juridische mogelijkheden die hen ter beschikking staan. De prijswinnaars zetten alledrie op geheel eigen wijze in voor een goede leefomgeving. Aan de prijs is een bedrag van ¤ 4.500 is verbonden, waarmee de bekroonde plannen worden uitgevoerd. Van de activiteiten wordt op www.milieuhulp.nl verslag gedaan.

Voertuin: eigen groen voor stadsbewoners
De grote groep Amsterdammers die noch een tuin, noch een auto bezit, kan binnenkort een zogenoemde voertuin aanschaffen en daarmee kleur en fleur aan de straat geven. Een voertuin is een tuin op een voertuig, waarmee het mogelijk is om een tuin te realiseren op de plek van een parkeerplaats. Een parkeervergunning en een stel groene vingers is genoeg. Met de prijs van milieuhulp.nl wordt een aantal prototypes gebouwd. Meer informatie is te vinden op www.voertuin.nl

Bollenboos: lelieteelt bedreigt natuur,milieu en landschap Bollenboos uit Westerveld bestaat uit verontruste burgers die zich inzetten voor terugdringing van de uitbreidende lelieteelt in Drenthe. Deze relatief nieuwe teelt heeft ernstige gevolgen voor natuur, milieu en landschap. Naast het stevige gebruik van bestrijdingsmiddelen gaat het onder meer om de verdwijning van de cultuurhistorisch waardevolle essen en verdroging van natuurgebieden door het intensieve gebruik van diep grondwater. De werkgroep wijst onophoudelijk op deze nadelige gevolgen en voert overleg met gemeenten en provincie.

Nieuwe NeR niet volgens stand der techniek
In april 2003 is de nieuwe Nederlandse emissierichtlijn lucht (NeR, april 2003) vastgesteld. De nieuwe NeR betekent een grote stap voorwaarts, want de oude baseerde zich op achterhaalde technische mogelijkheden. Helaas blijken ook de nieuwe normen fors ruimer dan wat met huidige stand van de techniek haalbaar is. Voor diverse stofgroepen, waaronder fijn stof en NOx, is (veel) meer mogelijk dan de norm suggereert. De gesignaleerde omissies in de nieuwe NeR zijn te vinden op www.milieuhulp.nl

---
Perscontacten
Milieuhulp.nl - Volkert Vintges, Gelderse Milieufederatie, (026) 351 5069
Voertuin - Bram Bos, info@voertuin.nl, 020 4710 767
Bollenboos - Be Meems, (0521) 592846
NeR - Mariëtte Bilius, Zuid-Hollandse Milieufederatie, (010) 476 5355