Gemeente Nieuwegein

Definitief Ontwerp herinrichting omgeving Oude Sluis Vreeswijk vastgesteld

Het College van B & W heeft het Definitieve Ontwerp (DO) voor de herinrichting van de omgeving Oude Sluis in Vreeswijk vastgesteld. Het DO moet de kwaliteit van het openbaar gebied in het oude dorpscentrum van Vreeswijk aanzienlijk verbeteren. In het DO zijn de reacties verwerkt, die tijdens de inspraakprocedure van het Voorlopig Ontwerp (VO) zijn ingediend. Het DO ligt voor iedereen ter inzage in de stadswinkel van het gemeentehuis en in het informatiecentrum Nieuw Vreeswijk. De inwoners van Vreeswijk worden via een nieuwsbrief over de definitieve plannen geïnformeerd.

Maatregelen
Om de kwaliteit van het openbaar gebied te verbeteren worden de volgende maatregelen getroffen:

1. De openbare ruimte in het historische centrum van Vreeswijk wordt opnieuw ingericht.

2. In de directe omgeving van de Oude Sluis worden 32 parkeerplaatsen opgeheven.

3. Om dit verlies te compenseren worden op loopafstand op de locaties Wierselaan / Gildenborglaan en De Kade respectievelijk 33 en 5 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen wordt hierdoor uitgebreid met 6 plaatsen.

4. Op de Dorpsstraat en de Oude Sluis en op de Wierselaan voor het stuk tussen de brug en de Rijnlaan wordt eenrichtingsverkeer ingesteld.
5. Er worden nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor het afgeven van terrasvergunningen.

Inspraakreacties
In februari 2003 werd het VO gepresenteerd. Met name de inwoners van Vreeswijk hebben toen gereageerd op de plannen. Hun reacties zijn verwerkt in het DO en hebben geleid tot de volgende wijzigingen:


1. Het verlies van het aantal parkeerplaatsen rondom Oude Sluis is beperkt door op het Raadhuisplein in plaats van de huidige 14 parkeerplaatsen 20 parkeerplaatsen te realiseren. Daarmee zal het totaal aantal parkeerplaatsen toenemen in plaats van afnemen.

Locaties aantal in VO aantal in DO
? Reconstructie Oude Sluis - 38 plaatsen - 32 plaatsen
? Uitbreiding Wierselaan /
Gildenborglaan + 25 plaatsen + 33 plaatsen
? Uitbreiding De Kade + 5 plaatsen + 5 plaatsen

Totaal: - 8 plaatsen + 6 plaatsen


2. Aanpassing kleurgebruik strook tussen rijwegen en sluiskolken Tussen de rijwegen en sluiskolken is een strook gepland. Deze strook zou eerst in een bonte mix van rood, geel en antraciet worden uitgevoerd. Deze wordt nu overwegend in geel (tenminste twee derde van de te gebruiken klinkers zijn geel) uitgevoerd, zodat deze strook zich duidelijk onderscheidt van de rest van het gebied. De klinkers die worden gebruikt zijn oude, gebruikte en onregelmatig gevormde waalformaat klinkers.

3. Er komt geen muziektent op het Raadhuisplein.
In het voorlopig ontwerp werd de suggestie gedaan voor het ontwikkelen van een muziektent op het Raadhuisplein. Omdat dit niet bij de opdracht van dit project hoort en omdat er geen budget voor is, is deze suggestie niet meer opgenomen.

Vervolgtraject
Op 26 juni wordt het DO voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad instemt met het plan en het benodigde uitvoeringskrediet ter beschikking stelt, worden de ontwerpen verder uitgewerkt en zal het openbaar worden aanbesteed. Als alles volgens plan verloopt, zal er in november worden gestart met de aanleg van de parkeerplaatsen op de locaties Wierselaan en De Kade.
Begin januari 2004 wordt gestart met de aanleg van de openbare ruimte. Het is de bedoeling dat alle werkzaamheden in april 2004 zijn afgerond.

Invoerdatum 23-5-2003