Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief 23-05-2003

Nederland zit in een recessie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte deze week bekend dat de Nederlandse economie officieel in een recessie is beland. volgens de normen zit Nederland voor het eerst in jaren weer in een recessie. Als de economische activiteit (bbp) met twee opeenvolgende kwartalen afneemt spreekt men over een recessie. De economische krimp is sterker dan verwacht. Analisten rekenden op een daling van het bbp met 0,1%.

Wat zeggen de economen en experts?

prof. dr. Arnold Heertje

"De gedachte dat Nederland in een recessie zit, berust op de cijfers over het eerste kwartaal. Deze zijn echter beïnvloedt door de dreiging van de oorlog in Irak. Nu die oorlog achter de rug is, is het economische perspectief verbeterd. Ik ben derhalve optimistischer dan vele anderen."

dr. Eduard Bomhoff

"De stelling dat Nederland momenteel in een recessie zit is juist en ik zal dit met drie redenen onderbouwen.

- Duitsland is met een
verkeerde wisselkoers in de Euro gestapt en lijdt daar nog langdurig onder.

- De stijging van de
Euro beschadigt het internationale bedrijfsleven.
- De Nederlandse arbeidsmarkt houdt last van onze internationale extreme benadering van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

prof. dr. Maarten van Rossem

"Volgens de technische economische definities zit Nederland momenteel in een recessie. Dit is namelijk het geval wanneer in twee opeenvolgende kwartalen de economie krimpt. Maar het is de vraag of er zoveel reden tot bezorgdheid is als de autoriteiten beweren. De economische krimp is namelijk zeer beperkt. We zouden beter kunnen spreken van een nulgroei, en is een beperkte recessie na 10 jaar economische groei niet een heel normaal verschijnsel. Kortom: Er is geen reden om aan te nemen dat de huidige recessie meer is dan een normale conjuncturele terugval.


Het account team van de Speakers Academy® is het meest ervaren en professionele team in de Nederlandse sprekers-industrie. Wanneer u contact opneemt met de Speakers Academy® om een spreker te engageren, dan spreekt u met mensen die gemiddeld 8 jaar ervaring hebben. Deze toegewijde groep staat borg voor een vlekkeloze boeking en een uiterst precieze planning.

René Warmerdam Celina Schüller

Margit Gideonse Nanco van Arkel

Nina Kesar

Speakers Academy®
Postbus 22307
3003 DH Rotterdam
010-4333322
info@speakersacademy.nl