MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

23-05-2003
MKB-Nederland: meer nodig dan loonmatiging om economie vlot te trekken

Loonmatiging is een must, maar groei van de arbeidsproductiviteit, stimulering van innovatie en verlaging van administratieve lasten op korte termijn, zijn minstens zo belangrijk om de economie uit het slop te trekken. MKB-Nederland is het met De Nederlandsche Bank eens dat voor de langere termijn de economie structureel kan worden verbeterd door het onderwijs beter op het bedrijfsleven aan te laten sluiten en marktwerking te verbeteren. Dat sociale partners en overheid de handen ineen moeten slaan om de economie snel weer op de rit te krijgen, is een voor de hand liggende zaak. Dit stelt MKB-Nederland in reactie op het Jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB), dat vandaag is gepresenteerd.

De internationale concurrentiepositie van Nederland is verslechterd door de hoge loonkosten per product en de geringere bestedingen van de consument. MKB-Nederland deelt de mening van DNB dat de kosten per eenheid product omlaag moeten door loonmatiging. Toch zal het korte termijneffect hiervan op de economie beperkt zijn. Pensioenpremies zullen stijgen om de dekking te garanderen en daardoor kunnen de loonkosten (lonen + premies) niet dalen. MKB-Nederland stelt dat loonmatiging een absolute must is en vraagt alle partners hierop maximaal in te zetten. Ten aanzien van de pensioenpremies roept MKB-Nederland op het hoofd vooral koel te houden en de pensioenfondsen de ruimte te geven zich te herstellen. In de huidige economische situatie is het onverantwoord in een korte tijdspanne de dekkingsgraad te herstellen, hiervoor is meer tijd nodig.

Vervolgens moet de economie structureel worden verbeterd. Bedrijfsleven en overheid hebben hierin een grote gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het bedrijfsleven moet innoveren en de overheid moet ondernemers meer ruimte geven om te kunnen ondernemen, aldus MKB-Nederland. De administratieve lasten moeten echt worden verminderd en de regels moeten worden afgestemd op de praktijk. Onderwijsinstellingen en universiteiten moeten hun kennis beter afstemmen op en toegankelijk maken voor het midden- en kleinbedrijf en het beroepsonderwijs moet beter aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven. Bovendien dragen overheid en bedrijfsleven een gezamenlijke verantwoorde-lijkheid om de arbeidsparticipatie te vergroten. Met name de drop-outs uit het beroepsonderwijs, de jeugdwerkloosheid en de terugloop van arbeidsplaatsen aan de onderkant van de markt, vragen om concrete oplossingen.

Informatie: drs. J. Rats