Historisch Museum Rotterdam

Oog in oog met Rotterdammers
lokatie : Het Schielandshuis datum : 23 mei t/m 14 september 2003

OOG IN OOG met Rotterdammers
uit de negentiende en twintigste eeuw en religieuze leiders van nu

In het tweede deel van de dubbeltentoonstelling Oog in Oog vanaf 23 mei tot en met 14 september staan liefhebbers van schilderkunst en fotografie oog in oog met vooraanstaande en bekende Rotterdammers uit de negentiende en twintigste eeuw en met Rotterdamse religieuze leiders van nu. De religieuze leiders zijn gefotografeerd door de Rotterdamse fotografen Tamar de Kemp en Lidwien van de Ven.

Religieus Rotterdam
Het Historisch Museum Rotterdam heeft aan de fotografen Tamar de Kemp en Lidwien van de Ven de opdracht gegeven om religieuze leiders in Rotterdam te portretteren. Met deze opdracht legt het Historisch Museum Rotterdam een nieuw accent in het collectiebeleid waarin de fotografie wordt ingezet om Rotterdammers in beeld te brengen en te houden. Het resultaat is een uniek en eigentijds stadshistorisch document waarin de diversiteit aan religieuze stromingen in multicultureel Rotterdam zichtbaar wordt gemaakt. Lidwien van de Ven fotografeerde de religieuze leiders van de Islam en het Jodendom, Tamar de Kemp die van het Christendom en de overige niet-westerse geloven. Beide fotografen hebben de religieuze leiders zelf benaderd.

In deze indrukwekkende portrettengalerij van pastoors, imams, dominees etc. is de eigen stijl van beide fotografen goed zichtbaar. Van de Ven gebruikt een technische camera en fotografeert in de traditie van het klassieke portret. Haar zwartwitfoto's tonen geestelijk leiders in hun ambt en werkomgeving. De portretten zijn in staand formaat uitgevoerd en stralen een monumentale statigheid uit. De Kemp werkt in kleur en fotografeerde sommige leiders ook in de huiselijke omgeving. In combinatie met de geconcentreerde pose van de geportretteerde, mede vereist door de lange sluitertijden, komen de foto's van De Kemp zowel intiem als verstild over.

Meer portretten van Rotterdammers
Terug in de tijd worden uit de museumcollectie onder meer geschilderde (zelf)portretten getoond van de Rotterdamse kunstenaars Charles Rochussen, Huib Luns, Marius Richters, Herman Bieling en J.H. van Mastenbroek. Er zijn ook portretten te zien van vooraanstaande Rotterdamse families, waaronder die van de familie Hoffmann, Suermondt, Van Hoboken en De Monchy. Zij lieten zich vereeuwigen door schilders als Jacob Spoel, Antoon van Welie, Robert van Eysden en Willem Schmidt. Verder zijn twintigste-eeuwse portretten van bekende Rotterdammers bijeengebracht, zoals van de actrice-diva Alida Tartaud-Klein, de directeur van Gemeentewerken G.J. de Jongh ('brutale Gerrit'), Wim Thomassen, burgemeester van Rotterdam, de spraakdeskundige Branco van Dantzig en de acteur Ko Arnoldi.

Fotoboek
De foto's van Lidwien van de Ven en Tamar de Kemp worden gebundeld in een fotoboek. Maartje Berendsen en Annemarie Sour schreven de teksten bij de portretten. Daarnaast gaan de schrijfsters nader in op het fotoproject en besteden zij aandacht aan onder meer de positie die religie inneemt in een samenleving zoals Rotterdam met haar grotestadsproblematiek en de ontwikkeling van de Rotterdamse moskeeën waarbij zij de gastarbeiders van toen, imams, besturen van de moskee en jonge islamitische Rotterdammers aan het woord laten komen.