Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

23/05/03 Streekbezoek Koningin aan Gooi- en Vechtstreek

Hare Majesteit de Koningin zal vrijdag 23 mei 2003 een streekbezoek brengen aan de Gooi- en Vechtstreek. Zij zal achtereenvolgens de volgende gemeenten en plaatsen bezoeken: Muiden, Weesp, Wijdemeren (de plaatsen Nederhorst den Berg, 's-Graveland en Loosdrecht), Blaricum en Laren.

De Koningin wordt om 9.45 uur bij de Kazerne te Muiden in de provincie verwelkomd door de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, mr. H.C.J.L. Borghouts. In de Kazerne, onderdeel van de stelling van Amsterdam, spreekt de Koningin met leden van de Historische Kring Stad Muiden en medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Pampus en van de Bibliotheek Muiden.

Tijdens een vaartocht van Muiden over de Vecht naar Weesp met salonboot De Lelie krijgt de Koningin een toelichting op het restauratieplan voor de Vecht van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. In Weesp bezoekt de Koningin verpleeghuis Hogewey, waar de demente bewoners leven in 15 woongroepen die zijn geordend naar zeven verschillende leefstijlen. Met dit leefstijlproject trekt Hogewey veel internationale belangstelling.

In Nederhorst den Berg wordt de Koningin rondgeleid door het bedrijf van Lamme Textielbeheer. In deze wasserij wordt dagelijks twintig ton bedrijfskleding en -textiel gereinigd, onder andere uit de horeca, de luchtvaart en de gezondheidszorg. Na een lunch in restaurant Berestein te 's-Graveland bezoekt de Koningin in Loosdrecht Scherpel Jachtwerf, bouwer van onder meer luxe motorvletten en sloepen.

In Blaricum krijgt de Koningin in de Historische Kring uitleg over het agrarisch verleden van het dorp en spreekt zij met enkele van de laatst overgebleven jonge Blaricumse agrariërs. In Laren bezoekt zij in sociaal-cultureel centrum De Warrekam onder meer het Kinderkookcafé. Het streekbezoek wordt om 16.30 uur afgesloten in College De Brink te Laren, school voor Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs in onder andere de sectoren bouw, economie en verzorging.

De Koningin had het voornemen dit streekbezoek af te leggen op 1 november vorig jaar, maar het bezoek werd toen uitgesteld in verband met het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden.