Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Conflictregels voor kwesties rondom intellectueel eigendom


vrijdag 23 mei 12.00 uur


Promotie Informatierecht

Het auteursrecht is van oudsher een rechtsgebied met een internationale inslag vanwege het grensoverschrijdend gebruik van intellectuele prestaties. Ondanks het grensoverschrijdend gebruik van informatie en verschillen in nationale wetgeving was er weinig aandacht voor conflictregels die het toepasselijke recht in internationale gevallen bepalen. Algemeen wordt aangenomen dat het toepasselijk recht in beginsel het recht is van het land voor wiens gebied bescherming wordt ingeroepen (lex protectionis). Door de opkomst van moderne informatie- en communicatietechnologie ligt dit beginsel steeds meer onder vuur. Mireille van Eechoud onderzocht welke conflictregels geschikt zijn om over vragen rond intellectuele eigendomskwesties te beslissen. Ze concludeert dat bestaande verdragen op auteursrechtgebied geen zuivere conflictregels bevatten. Volgens Eechoud kan de lex protectionis niet onverkort worden toegepast bij inbreuken op auteursrecht op Internet, en zij geeft vertrekpunten aan voor het oplossen van deze conflicten.

Mw. M.M.M. van Eechoud: Choice of law in copyright and related rights. Alternatives to the Lex Protectionis. Promotoren zijn prof. mr. Th.M. de Boer en prof. mr. P.B. Hugenholtz.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.