Erasmus Universiteit Rotterdam


Erasmus Universiteit Rotterdam
Rotterdam School of Management/faculteit Bedrijfskunde

Persbericht

'De mens is de maat van alle dingen'

De strategische waarde van ergonomie

Vanwege het groeiend besef van het belang van mensen (klanten en medewerkers) voor het succes van organisaties, kan ergonomie van strategische waarde zijn voor het management van organisaties.

Op vrijdag 23 mei a.s. zal prof. dr ir Jan Dul zijn inaugurele rede (oratie) houden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De titel van zijn rede luidt: 'De mens is de maat van alle dingen'. Over mensgericht ontwerpen van producten en processen. Jan Dul is door de universiteit benoemd tot hoogleraar in de Rotterdam School of Management/Faculteit Bedrijfskunde met de leeropdracht Ergonomics Management. Jan Dul is lid van Erasmus Research Institute of Management (ERIM)

Het vakgebied ergonomie bestudeert de interactie tussen mens en de ontworpen technische en organisatorische omgeving. In de product-ergonomie wordt deze kennis gebruikt om gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen en in de productie-ergonomie om mensvriendelijke (productie)-processen te ontwerpen. Naast sociale doelen kan ergonomie bijdragen aan economische doelen van een organisatie. Met gebruiksvriendelijke producten kan een bedrijf haar klanten voordelen bieden die verder gaan dan die van concurrerende producten. Met mensvriendelijke productieprocessen kan een bedrijf de arbeidsproductiviteit verhogen en daarmee belangrijke kostenbesparingen realiseren.

Binnen de leerstoel Ergonomics Management staan de vragen centraal hoe ergonomische kennis en methoden in de besluitvormings- en ontwerpprocessen van organisaties kunnen worden gebruikt en welke bedrijfsvoordelen hiermee kunnen worden behaald.

Meer informatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Rotterdam School of Management
drs Bas Schreiner
Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
010 408 18 31, bschreiner@fbk.eur.nl

Noot voor de pers:
Oratie prof. dr ir Jan Dul
Datum: vrijdag 23 mei 2003
Plaats: Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam Burg. Oudlaan 50
Rotterdam
Tijd: 16.00 uur tot 17.00 uur

16 mei 03 14:26