Actueel

Start behandeling megastrafzaak Chinese mensensmokkel
Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 19-05-2003

De rechtbank Rotterdam start vanaf vrijdag 23 mei 2003 de behandeling van de megastrafzaak tegen acht verdachten. De officier van justitie van de Unit mensensmokkel van het parket Zwolle legt verdachten een reeks van strafbare feiten ten laste, waaronder deelname aan een criminele organisatie en (de voorbereiding van) mensensmokkel van Chinezen. Het onderzoek dat tot deze zaak heeft geleid vloeit in de visie van het OM voort uit de zg. `Dover' zaak, een mensensmokkelzaak in juni 2000, waarbij achtenvijftig Chinese mensen door verstikking om het leven kwamen.

Het is de eerste megastrafzaak in Nederland die plaatsvindt op basis van een digitaal dossier waarover rechtbank, Openbaar Ministerie en de raadslieden kunnen beschikken. Ter zitting kan een verdachte - indien de rechtbank daartoe beslist - meekijken op een beeldscherm.

De behandeling ter zitting

De eerste zittingsdag is gepland op vrijdag 23 mei 2003 vanaf 09.00 uur.
De behandeling wordt voortgezet op:
maandag 26 mei
maandag 2 en dinsdag 3 juni
donderdagmiddag 5 en vrijdag 6 juni
dinsdag 10 juni, donderdag 12 en vrijdag 13 juni.

De ochtendzittingen beginnen steeds om 09.00 uur, de middagzitting in beginsel om 13.30 uur. De verwachting is, dat als zich geen onvoorziene omstandigheden voordoen, de uitspraak van de vonnissen zal plaatsvinden op vrijdag 27 juni vanaf 13.00 uur.

De zitting start op 23 en 26 mei en 2 en 3 juni met de behandeling van de feiten, met een mogelijke uitloop naar donderdagmiddag 5 juni. Op vrijdag 6 juni volgt het requisitoir van de officier van justitie, waarna op 10 en 12 juni naar verwachting de pleidooien van de raadslieden zullen plaatsvinden, alsmede - op 12 juni - de repliek. Op vrijdag 13 juni is er ruimte voor dupliek en het laatste woord van verdachten.

De zittingen vinden plaats bij de rechtbank Rotterdam, Posthumalaan 74.

Afspraken met betrekking tot de media

Mediavertegenwoordigers hebben op vertoon van een perskaart toegang tot de zittingzaal. Wanneer deze vol is, kan men plaatsnemen op de publieke tribune.
Alle persvertegenwoordigers die de zitting willen bijwonen, worden verzocht zich uiterlijk donderdagochtend 22 mei 12.00 uur te melden bij de Rechtbank Rotterdam.

Beeld- en geluidsopnamen zijn toegestaan van de binnenkomst van de rechtbank, de voordracht van de zaak en het requisitoir door de officier van justitie. Verder zijn opnames mogelijk van de uitspraak en eventuele (tussen) uitspraken. Voor alle afspraken gelden verder de gebruikelijke regels zoals gepubliceerd op de website van de rechterlijke organisatie.

Contactpersonen voor de pers

Voor aanmelden bijwonen zitting:
Rechtbank Rotterdam, afdeling Communicatie
mw. M. van Hulst, tel. 010 - 297 22 88

Met betrekking tot het strafrechtelijk onderzoek: Parket Zwolle, persofficier
mr. R.L.H. van Tooren, tel. 038 - 496 21 40