.3VO

Slaagt demissionair minister voor 3VO-fietsexamen?

Demissionair minister de Boer op de bres voor veiligheid kinderen in het verkeer

Doorstaat demissionair minister de Boer van Verkeer en Waterstaat de toets der kritiek van de kinderjury? Vrijdag 23 mei om 15.00 uur legt de demissionair minister op één van zijn laatste ambtsdagen het 3VO-fietsexamen af. Hiermee draagt hij het stokje over aan zijn opvolger voor wat betreft het thema kinderen en verkeer. Een thema dat blijvend aandacht vraagt. Het fietsevenement vindt plaats in Madurodam in Den Haag.

Huizen, 20 mei 2003
De prestaties van de demissionair minister worden kritisch gevolgd door kinderen uit groep 7 van de basisschool die zelf ook het verkeersexamen hebben afgelegd. Voor de gelegenheid draaien we de rollen bij het fietsexamen om; kinderen op de controleposten, de demissionair minister op de fiets. Op punten in het parcours waar lastige verkeerssituaties worden nagebootst zullen kinderen noteren of de demissionair minister de regels wel goed hanteert. Als dat zo is ontvangt de demissionair minister uiteraard een diploma. Dit zal een maxi-diploma zijn in het ministadje Madurodam. Demissionair minister de Boer kan zijn diploma bij de overdracht, die waarschijnlijk die week daarop plaatsvindt, symbolisch overhandigen aan zijn opvolger.

Kinderen en verkeer vormen een kwetsbare combinatie. Aandacht voor kinderen in het verkeer en voor veilig (leren) fietsen blijft hard nodig. In 2002 verongelukten 14 kinderen in de basisschoolleeftijd in het verkeer. Naast deze ongevallen met fatale afloop raken honderden kinderen ernstig gewond en vermijden ouders en kinderen tal van onveilige situaties. Zo is de leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan in de afgelopen 25 jaar verhoogd van 6 naar 8,5 jaar.
Naast goede verkeerseducatie is het uiteraard van groot belang dat automobilisten rekening houden met kinderen in het verkeer, dat er voldoende veilige routes zijn naar school, vriendjes en sportclub en dat er meer 30 kilometerzones komen in wijken.

Het verkeersexamen geeft kinderen een belangrijk steuntje in de rug om veilig het verkeer in te gaan. Op 10 april organiseerde 3VO voor 190.000 kinderen het theoretisch verkeersexamen, gevolgd door een praktisch examen in mei of juni. De materialen van het praktisch verkeersexamen worden gesponsord door BP. Hierdoor hebben veel scholen nieuwe hesjes, spandoeken en handleidingen kunnen aanschaffen. Door het examen zelf af te leggen onderstreept demissionair minister de Boer het belang van veilig (leren) fietsen voor kinderen. Dit jaar wordt het examen voor de 71e keer georganiseerd.

Uitnodiging voor de pers
We nodigen u graag uit het evenement bij te wonen. De demissionair minister fietst een parcours door Madurodam en wordt gejureerd door de kinderen. Na afloop ontvangt de demissionair minister uit handen van 3VO voorzitter Jaap van der Doef een maxi-diploma op het mini-Binnenhof van Madurodam. Uiteraard is er ruim gelegenheid tot het maken van een foto.

Plaats: Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag Datum en tijd: vrijdag 23 mei van 15.00 tot 16.00 uur Contactpersoon: Heleen Rijnkels, woordvoerder 3VO, (035) 524 88 51 of
06 51 70 44 39
Aanmeldingen via de mail: h.rijnkels@3vo.nl

20 mei 03 11:41