Gemeente Utrecht

BOUW PARKEERGARAGE, BEDRIJFSGEBOUW EN APPARTEMENTEN IN GRIFTHOEK VAN START

De bouw van een parkeergarage, bedrijfsgebouw en appartementencomplex in de Grifthoek gaat vrijdag 23 mei a.s. officieel van start. Wethouder Verkeer en Vervoer, Yet van den Bergh, verricht 's middags om 16.00 uur de starthandeling. De Grifthoek bestaat uit drie deelprojecten die samen een groot complex vormen: parkeergarage Grifthoek, een bedrijfsgebouw en appartementencomplex De Blauwe Grift. Parkeerbedrijf Gemeente Utrecht en de Stijlgroep Bouwontwikkeling BV zijn opdrachtgever van de deelprojecten. Aannemer van het complex is Hegeman uit Nijverdal.

In de afgelopen maanden is het terrein van de Grifthoek, tussen het Hooghiemstraplein en het Griftpark, geschikt gemaakt voor nieuwbouw. De bodem is waar nodig gesaneerd en oude funderingen zijn verwijderd. Deze maand worden de bouwplaats en het werkterrein ingericht. Daarna volgt het uitgraven van de bouwput en begint het boren van de palen van het complex. Om overlast van geluid en trillingen zoveel mogelijk te voorkomen is gekozen voor het gebruik van zogenoemde DPA-palen. Deze palen gaan door middel van een schroeftechniek de bodem in.

Na de zomer begint de aanleg van de funderingen en volgt de bouw van het 'skelet'. Daarbij wordt gebruik gemaakt van prefab beton. In deze periode worden grote betonnen elementen aangevoerd en met een kraan op hun plek gezet. De rest van de bouw, afwerking en binneninrichting neemt daarna nog ruim een half jaar in beslag. Het gehele project wordt naar verwachting medio 2005 opgeleverd.

Het complex 'de Blauwe Grift' is ontworpen door UN Studio van Ben van Berkel en Caroline Bos. Andere projecten van hun hand zijn onder meer het NMR-laboratorium (Utrecht), het Valkhof Museum (Nijmegen), de Papendorpse brug (Utrecht) en de Erasmusbrug (Rotterdam). De naam 'Blauwe Grift' refereert aan de drie soorten glas die in de gevel van het gebouw worden verwerkt; transparant, blauwtransparant en blauw matglas. Bovendien wordt de façade van de parkeergarage en de bedrijfsruimten bekleed met zilverkleurig plaatmateriaal voorzien van een blauwe print.

De parkeergarage Grifthoek bevindt zich deels onder de Blauwe Grift en is straks via de Wittevrouwensingel te bereiken. Het is een bovengrondse parkeergarage van vier lagen met in totaal 320 parkeerplaatsen. De garage is bestemd voor kortparkeerders en abonnementhouders. Gemeente Utrecht is eigenaar van de parkeergarage. Het gemeentelijk Parkeerbedrijf is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie.

Noot voor de media:
De starthandeling vindt plaats op vrijdag 23 mei om 16.00 uur in de Grifthoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.

Bijlage: Schetsontwerp van het complex 'De Blauwe Grift'

Utrecht, 21 mei 2003