CDA

CDA
21-05-03
23 mei: discussiebijeenkomst met leden over toekomst Europese Unie, met oog op uitbreiding

Op vrijdag 23 mei a.s. vindt van 14.00 tot 18.00 uur in Vergadercentrum Hoog Brabant te Utrecht een discussiebijeenkomst met de leden plaats over de toekomst van Europa, met het oog op de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten per mei 2004. Centraal staat de betrokkenheid van de burger bij de nieuwe EU.

Aan deze door het CDA-Vrouwenberaad en de Commissie Buitenland georganiseerde bijeenkomst wordt meegewerkt door Hanja Maij-Weggen (CDA-delegatieleider in het Europees Parlement en lid van de Conventie), Rene van der Linden (Eerste Kamerlid voor het CDA, eveneens lid van de Conventie) en Jan-Jacob van Dijk (lid van de Conventie namens de Tweede Kamerfractie)

Hoe democratisch is Europa? Welke bevoegdheden behoren toe aan Brussel en welke aan de lidstaten? Deze vragen zijn actueel met het oog op de uitbreiding van de EU met tien lidstaten met ingang van mei 2004. De Conventie houdt zich bezig met deze vragen, maar het CDA wil ook met zijn leden van gedachten wisselen over de (nabije) toekomst van Europa.

Na de opening door Piet Bukman (voorzitter van de Commissie Buitenland) gaan Hanja Maij-Weggen, Rene van der Linden en Jan-Jacob van Dijk in hun toespraken respectievelijk in op de positie van vrouwen binnen de EU, de identiteit van de EU en haar lidstaten, en het buitenlands beleid. Daarna wordt er in drie verschillende werkgroepen met de CDA-politici over deze onderwerpen van gedachten gewisseld.

In het afsluitende plenaire debat worden de resultaten van de discussies in de werkgroepen voorgelegd aan de CDA-politici. Dit gebeurt in de vorm van een Lagerhuisdebat aan de hand van stellingen. Het debat staat onder leiding van Richard Engelfriet.

De resultaten van de discussiebijeenkomst komen in handen van de CDA-vertegenwoordigers in het Europees Parlement, en Eerste en Tweede Kamer. Ook in de aanloop naar de opstelling van het programma voor de Europese verkiezingen van juni 2004 zullen de uitkomsten van het debat een rol spelen.

De bijeenkomst past in een reeks van populaire bijeenkomsten, waarin leden van het CDA in gesprek gaan met CDA-politici over actuele onderwerpen. Voor het debat over de toekomst van de EU, met het oog op de uitbreiding, hebben zich al meer dan 100 belangstellenden aangemeld.