Katholieke Universiteit Nijmegen

Gespecialiseerde bouwstenen bepalen toekomst medicijnontwikkeling

Krachtenbundeling KUN en bedrijfsleven in bereiding nieuwe geneesmiddelen
In een gezamenlijk project gaan DSM en Chiralix samen met de KU Nijmegen onderzoek doen naar nieuwe methoden voor de bereiding van toekomstige medicijnen. Deze innovatieve methoden zijn gebaseerd op de combinatie van drie state of the art technolo-gieën. Het doel is gespecialiseerde bouwstenen te verkrijgen voor een nieuwe klasse van geneesmiddelen. Op vrijdag 23 mei a.s. vindt in Nijmegen de kick-off bijeenkomst plaats.

De farmaceutische industrie is voortdurend op zoek naar nieuwe medicijnen die al in minieme hoeveelheden therapeutisch effect geven. De concurrentiedruk is wereldwijd bijzonder hoog. Een antwoord hierop ligt in het leveren van gespecialiseerde bouwstenen waarmee snel nieuwe effectieve geneesmiddelen kunnen worden samengesteld. Echter, de ontwikkeling van zulke high tech bouwstenen is bijzonder ingewikkeld: de verschillende functionele groepen ervan mogen niet met elkaar reageren. Hiervoor voldoet de klassieke chemie niet. In een gezamenlijk onderzoeksproject werken DSM, Chiralix en het onderzoeksteam van prof. Floris Rutjes van de KUN aan nieuwe methoden voor het produceren van dergelijke bouwstenen. Deze innovatieve methoden zijn gebaseerd op een intelligente combinatie van drie state of the art technologieën: metaalkatalyse, biokatalyse en organische synthese. Het samenwerkingsverband DSM-Chiralix-KUN heeft de benodigde expertise in huis om elk afzonderlijk onderdeel van het complexe project grondig te onderzoeken.

Synthetische eiwitten met suikergroepen

Het samenwerkingsverband DSM-Chiralix-KUN richt zich specifiek op `synthetische glycopep-tiden'. Dat zijn chemisch geproduceerde eiwitten (peptiden) die aan de buitenkant zijn voor-zien van één of meer koolhydraten (suikers). Eiwitten spelen een belangrijke rol in veel processen in het menselijk lichaam. Dat maakt ze tot een belangrijke groep in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen. Niet-lichaamseigen eiwitten hebben echter als nadeel dat ze snel worden afgebroken in het lichaam. Met stabiele synthetische eiwitten kan dat probleem worden ondervangen. De koolhydraatgroepen in een glycopeptide zorgen ervoor dat het peptide op een specifieke plek in het lichaam wordt herkend. Deze rol was lange tijd onbekend en mede daardoor is het belang van deze suikergroepen jarenlang onderschat. De in het onderzoeksproject opgebouwde kennis kan mede zorgen voor een flinke impuls in de ontwikkeling van effectieve medicijnen.

Voorsprong in de wereld

Momenteel is er geen enkel bedrijf ter wereld dat de complexe glycopeptiden kan leveren. De huidige aanbieders zijn vanwege de complexiteit beperkt tot `eenvoudige' onderdelen ervan. De technologie die het project gaat opleveren zal de onderzoekspartners DSM, Chiralix en KUN een voorsprong geven in de wereld op het gebied van de bereiding en levering van com-plexe bouwstenen voor medicijnontwikkeling.
Het Ministerie van Economische Zaken (SENTER) heeft dit project recent ondersteund met twee miljoen Euro.

22-5-2003