Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-05-2003

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 23 mei
Nederland 2 ­ 21.27 uur

Tros vermist legt contact met vaders van 'gestolen kinderen'

TROS VERMIST brengt vrijdag 23 mei een speciale uitzending in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. De Dag is een initiatief van TROS VERMIST, in samenwerking met de Stichting Gestolen Kinderen en Meldpunt Vermisten van het Nederlandse Rode Kruis.

TROS VERMIST is er in geslaagd in het buitenland contact te leggen met een aantal vaders van ontvoerde kinderen. Het gaat om een actie van het programma in het kader van de INTERNATIONALE DAG VAN DE VERMISTE KINDEREN die jaarlijks op 25 mei wordt herdacht.

VERMIST riep voor deze gelegenheid een speciaal 'tracing'-team in het leven. Het team zette zich wekenlang in om te speuren naar een groot aantal 'gestolen kinderen'. Dat zijn kinderen die ­ na het stuklopen van de relatie tussen hun ouders - door een van de partners zijn ontvoerd. In veel gevallen worden de kinderen verborgen gehouden in het land van oorsprong van de vader.

Een tiental vaders met kinderen werd door VERMIST getraceerd! Vaders die vanwege de kidnap vastzitten zijn in de gevangenis gesproken en alle kidnappers kregen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te belichten.

Er hebben zich drama's afgespeeld maar de VERMIST-actie had een klinkend resultaat: enkele kinderen spraken een videoboodschap in voor hun moeder en in andere gevallen werd het contact tussen moeder en kinderen daadwerkelijk hersteld! Voor verschillende moeders is het de eerste keer - na vele jaren - dat ze hun kind, op de band of in levende lijve, terugzien.