Gemeente Den Haag

mei 2003
Geen belemmeringen voor ontwikkeling van Madestein en Vinexwijken

De gemeente Den Haag heeft een rectificatie gevraagd van het bericht dat donderdag 22 mei in de Haagsche Courant is verschenen over de ontwikkeling van het gebied Madestein en de link die wordt gelegd met de ontwikkeling van de Vinexlocaties en de opbrengsten van het erfpachtbedrijf.

In het bericht staan volstrekt onjuiste interpretaties van het accountantsrapport van de GAD (Gemeentelijke Accountants Dienst), die in zijn rapportage vooral opmerkingen maakt over de techniek van de financiering van een aantal projecten. De Haagsche Courant plaatst vrijdag 24 mei een nieuw bericht in de krant.

De afwijzing van de berichtgeving betreft zowel de inhoudelijke analyse van geciteerde onderdelen van het accountantsrapport met betrekking tot het plan Madestein als de -in de kop van het bericht- getrokken conclusie dat er voor Madestein geen geld meer beschikbaar is en dat de plannen op losse schroeven staan.

Voor Madestein is er een nieuwe positieve grondexploitatie opgesteld waardoor de plannen gewoon doorgang kunnen vinden. Met het stadsgewest en omliggende gemeenten zijn verregaande afspraken gemaakt in het kader van de Westlandse Zoom waarmee het bestemmingsplan is gewijzigd. Met beoogde marktpartijen worden plannen gemaakt voor de verkaveling van het gebied. Het hoge ambitieniveau en de lange doorlooptijd brengen uiteraard risico's met zich mee. Daar zijn alle betrokken partijen zich van bewust.

De huidige conjunctuur van de regionale woningmarkt geeft geen aanleiding het plan Madestein uit of af te stellen. Wel wordt de uitdaging vergroot de oorspronkelijke planambities van een villawijk met een internationaal vestigingsmilieu in een kwalitatief hoogwaardige landschappelijke omgeving vast te houden.