Erasmus


23-05-03: Eerste Nederlandse 'cross-over' niertransplantatie in Erasmus MC

Nieuwe bron voor nierdonaties bij leven

Rotterdam, 23 mei 2003 - In het Erasmus MC is de eerste Nederlandse zogenaamde 'cross-over'- niertransplantatie met succes uitgevoerd. Bij deze transplantatie zijn nieren uitgewisseld tussen donoren en ontvangers van twee koppels. Prof.dr. Willem Weimar, hoogleraar Inwendige Geneeskunde aan het Erasmus MC, verwacht met het zogenaamde cross-over programma het aantal niertransplantaties beduidend te kunnen verhogen. Op dit moment bestaat een groot tekort aan nierdonoren.

Veel mensen (1350) staan op de wachtlijst om via de Europese transplantatieorganisatie Eurotransplant een nier van een overleden donor te ontvangen. Vorig jaar oversteeg voor het eerst het aantal zogenaamde 'nierdonaties bij leven' (54) binnen het Erasmus MC het aantal donaties door overleden donoren (43).

Het Erasmus MC heeft hoge verwachtingen van het nieuwe cross-over programma. Een donatie bij leven (door een levende donor aan zijn of haar partner of familielid) heeft meer kans op succes door de optimale conditie van de donor en doordat de verblijfsduur van het orgaan buiten het lichaam, door het planbare karakter van de operatie, minimaal is. Een donatie bij leven is echter niet altijd mogelijk: bijvoorbeeld als bloedgroepen van donor en ontvanger niet overeenkomen.

Een oplossing ligt in het 'cross-over' transplanteren. Dit houdt in dat de donor uit koppel A een nier afstaat aan de ontvanger in koppel B, om voor de eigen partner een nier terug te krijgen van de donor in koppel B. Hierdoor ontstaat er een grotere groep potentiëe donoren. "Met deze werkwijze kunnen meer levende donaties worden gedaan dan nu het geval is," aldus Weimar. "Er moet wel altijd sprake zijn van een tegenprestatie in donatie. Donaties zonder tegendonatie voor de partner zullen wij niet uitvoeren omdat daarvoor een volledig andere medisch-ethische discussie moet worden gevoerd."

Dr. Jan IJzermans, transplantatiechirurg van het Erasmus MC, had de coördinatie over beide transplantaties. IJzermans: "De transplantaties vonden gelijktijdig plaats in twee naast elkaar liggende operatiekamers in het Erasmus MC. Die gelijktijdigheid is belangrijk, omdat er werkelijk moet worden geruild, terwijl donoren altijd het recht hebben om af te zien van de donatie. In de toekomst kunnen de transplantaties ook gelijktijdig in twee verschillende ziekenhuizen worden uitgevoerd, waarvoor de donoren uit de koppels dan naar het ziekenhuis van de ontvanger reizen. Het moet dan wel logistiek helemaal goed voor elkaar zijn. Het vervoer van een donornier moet zoveel mogelijk worden beperkt, om de voordelen van de donatie bij leven goed te benutten."

De gegevens van alle nierpatiënten en mogelijke nierdonoren die zijn ingeschreven bij één van de zeven Nederlandse niertransplantatiecentra worden met elkaar vergeleken en ondergebracht in één database. Weimar: "Zo kunnen wij eenvoudig koppels met elkaar 'matchen'. Het Erasmus MC kent het grootste programma voor levende donaties van Nederland en loopt daarom ook de meeste kans op stagnatie in de voorbereidingen door bloedgroepverschillen." Voor dit jaar staan nog enkele cross-over transplantaties gepland tussen de zeven niertransplantatiecentra in Nederland.