Ingezonden persbericht

"Kerk moet terug naar de stad"
Kardinalen organiseren internationale missiecongressen (ICNE)

Met de organisatie van vier grote internationale missiecongressen in vier achtereenvolgende jaren wil de Belgische Kardinaal Danneels samen met de kardinalen van Wenen, Parijs en Lissabon het geloof terugbrengen naar de stad. Het eerste congres vindt plaats in Wenen van 23 mei tot 1 juni. Inschrijven voor deelname is mogelijk via internet: www.icne.nl

"De helft van de wereldbevolking leeft tegenwoordig in de stad", zegt Kardinaal Danneels. "Net als in de tijd van de eerste christenen zal het geloof zich weer via de steden moeten verspreiden. In de stad ontwikkelt zich immers onze cultuur, onze samenleving en ons mensbeeld. De stad is het biotoop voor het evangelie geworden."

De wens van de vier kardinalen om het geloof terug te brengen naar de stad zien zij als een overweldigende taak. Tegelijkertijd menen de kardinalen dat de tijd rijp is voor een hernieuwde verkondiging van het christendom: er is een groeiend religieus verlangen en er ontwikkelen zich allerlei nieuwe vormen van de geloofsverkondiging.

Om in een internationaal verband ervaringen uit te wisselen, organiseren de kardinalen vier congressen in achtereenvolgens Wenen, Parijs, Lissabon en Brussel. Gedurende een belangrijk deel van het congres zal de geloofsverkondiging ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht door de deelnemers aan het congres. Ook vanuit Nederland zullen deelnemers afreizen naar Wenen om de opgedane ervaringen thuis in praktijk te brengen.



Ingezonden persbericht