Ingezonden persbericht


Euromarsen tegen werkloosheid en sociale uitsluiting

Persberbicht

Onder de noemer: De welvaart eerlijk verdelen; naar een andere financiering van ons sociaal zekerheidsstelsel! , organiseren het Nederlands Comité Euromarsen tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting en de Bijstandsbond Amsterdam, op vrijdag 23 mei a.s. tussen 14 en 17 uur, een studie en discussiebijeenkomst over een alternatieve financiering van het sociaal zekerheidsstelsel in Nederland.

Plaats: Vakbondsmuseum De Burcht, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam Toegang: gratis.

Als inleider is uitgenodigd: ir. Piet van Elswijk.

Sinds het midden van de jaren negentig pleit Van Elswijk ervoor om de kosten voor de sociale zekerheid niet via opcenten op de loonkosten maar door belasting op toegevoegde waarde van producten en diensten te financieren. Daarbij bepleit hij een subsidie op werkgelegenheid, een variant op de huidige In- en Doorstroombanen voor iedereen!

Co-referent: drs. J.W.M. Müter

In het licht van de aangekondigde wijzigingen van de Bijstandwet, de versterkte zelfstandigheid van gemeenten en het bijeenkomen van middelen voor de Bijstand en Reïntegratie is deze discussie actueler dan ooit. Meer dan ooit worden de gemeenten voor de keuze geplaatst: iedereen een melkertbaan, of iedereen een soort basisinkomen.

De studie- en discussiebijeenkomst van vrijdag 23 mei is de tweede bijeenkomst in een serie van vier

Namens het Ned. Comité Euromarsen en de Bijstandbond

Piet van der Lende

Achtergrond: Het bestaande stelsel verkeert in een crisis. Vooral de eenzijdig opgelegde last van het stelsel op de schouders van een relatief steeds kleiner wordend aantal premiebetalers maakt arbeidsintensievere activiteiten, waaronder veel dienstverlening, welzijn, zorg, onderwijs en onderzoek onevenredig duur in vergelijking met kapitaalintensieve activiteiten. De nu gekozen oplossingsstrategieën voor deze crisis bestaan vooral uit het beperken van de toegang tot voorzieningen, het verlagen van de uitkeringen en uitbouw van particuliere voorzieningen; dus in een afbraak van de sociale zekerheid. Dat tij moeten we keren volgens het motto: bestaanszekerheid voorop!

Bijstandbond
Da Costakade 158
1053 XC Amsterdam
020-6181815