Provincie Noord-Brabant


Persbericht


Grensgemeenten ondertekenen protocol samenwerking rampenbestrijding

Burgemeesters van de grensgemeenten in de Belgische provincie Limburg en van de regio Zuidoost Noord-Brabant hebben een protocol ondertekend voor grensoverschrijdende samenwerking bij rampen en zware ongevallen. In het protocol staan afspraken over elkaar alarmeren en informeren. Eerder maakten burgemeesters van de grensgemeenten in de provincie Antwerpen en de regio Midden- en West-Brabant al soortgelijke afspraken.

De nu gemaakte afspraken gaan over de wederzijdse alarmering via de meldkamers in Eindhoven en Hasselt en de directe contacten tussen de brandweer van Hasselt en de regionale brandweer in Eindhoven. Met de nieuwe afspraken is de grensoverschrijdende samenwerking opgeschaald voor het hele grensgebied tussen Noord-Brabant en de Belgische buurprovincies. Onder die samenwerking vallen onder meer invoering van moderne ict-toepassingen, intergemeentelijk bestuurlijk oefenen en uitwisseling van informatie over elkaars organisatiestructuren.

Al geruime tijd bestaan er afspraken tussen de provincies Antwerpen en de regio Midden- en West-Brabant over bevoegdheden en bijstand in geval van rampen. Het protocol was een aanbeveling van de commissie onder leiding van de Bredase burgemeester C. Rutten, die adviseerde de alarmering en informatie-uitwisseling in de acute fase via korte lijnen te laten verlopen. Commissaris van de Koningin F. Houben en de gouverneur van Antwerpen C. Paulus zijn de initiatiefnemers van de commissie. Aanleiding voor het initiatief waren enkele branden in het grensgebied.