Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/076

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

23 mei 2003

Nr. 03/076

Europese prijs voor de omgang met gevaarlijke stoffen op het werk

Tijdens de Europese week voor veiligheid en gezondheid kunnen bedrijven meedingen naar de Europese `Good Practice Award'. Hiervoor kunnen ze hun oplossingen voor de omgang met gevaarlijke stoffen en het terugdringen van het gebruik ervan presenteren. Ook kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor projecten die de veiligheid en de gezondheid op het werk vergroten. De Europese Week wordt jaarlijks gehouden in oktober in alle 15 lidstaten van de Europese Unie. In Nederland loopt de week van 27 tot en met 31 oktober. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid op het werk. Dit jaar is het thema de omgang met gevaarlijke stoffen op het werk.

De week, met als slogan `Gevaarlijke stoffen: voorzichtig behandelen', is een initiatief van het Europese Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk in Bilbao. Dit agentschap stelt ook de subsidie beschikbaar en verzorgt de prijsuitreiking.

In Europa komt bijna een kwart van de 150 miljoen werknemers tijdens het werk in aanraking met biologische of chemische stoffen die een risico voor de gezondheid inhouden. De gevaarlijke stoffen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken als astma en eczeem, maar ook neurologische aandoeningen en kanker. Bedrijfstakken waar mensen vaak met deze stoffen in aanraking komen zijn bijvoorbeeld: de schoonmaak, chemische industrie, kappers, gezondheidszorg en de drukkerijen.

Bedrijven die willen meedingen naar de Good Practice Award moeten zich voor 18 juli aanmelden. Voor de subsidie van maximaal 200.000 euro moeten bedrijven zich opgeven voor 24 juni. De procedure en de voorwaarden zijn te vinden op internet: www.arbo.nl (of op de Europese site: http://osha.eu.int/ew2003). Hier is ook meer informatie te vinden over de Europese week.

2003