Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Dossier Klassieke vogelpest

Wijziging Regelingen
dd. 23-05-2003 12:00 uur

Toelichting voor de Staatscourant

Algemeen

De onderhavige wijzigingsregeling bevat wijzigingen in de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I, de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en in de Regelingverzamelverbod pluimvee 2003. De wijzigingen hebben betrekking op het vervoer van diervoer naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren gehouden worden in de compartimenten C of D, E, F of G en H, het aanwijzen van slachthuizen en het doorvoeren van een aantal verbeteringen. Hieronder worden de wijzigingen nader toegelicht.

Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I In de onderhavige wijziging van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I worden de voorwaarden waaronder het vervoer van diervoeder naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden plaats mag vinden gewijzigd en wordt een extra slachthuis aangewezen voor het slachten van vleeskuikens afkomstig uit de Duitse deelstaat Niedersachsen. Naast het rechtstreeks vervoeren van diervoeder van de diervoederfabriek naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden is het nu ook toegestaan diervoeder van de diervoederfabriek naar een bedrijf waar AI-gevoelige dieren worden gehouden te vervoeren, indien dit bedrijf als laatste bedrijf wordt bezocht.

Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

Het vervoer van AI-gevoelige dieren, onder voorwaarden, naar een aangewezen slachthuis in compartiment E vanuit het 3-10km gebied in de toezichtsgebieden, Nederweert-Noord, Echt en Zundert was al toegestaan. Door middel van onderhavige wijziging van de regeling wordt het slachthuis in compartiment E aangewezen. Het daadwerkelijk, overeenkomstig de voorwaarden, vervoeren naar het slachthuis in compartiment E is nu mogelijk.

Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003

De regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 is gewijzigd in verband met het aanwijzen van een slachthuis in compartiment E. Het daadwerkelijk vervoeren van AI-gevoelige dieren rechtstreeks naar de slacht overeenkomstig artikel 9 van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 is hiermee mogelijk gemaakt.

Regeling verzamelverbod pluimvee 2003

In de onderhavige wijziging van de Regeling verzamelverbod pluimvee 2003 worden een aantal correcties aangebracht.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op beschikking 2003/357/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 16 mei 2003 houdende tweede wijziging van Beschikking 2003/290/EG tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met aviaire influenza in Nederland (PbEG L 123);

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224); Gelet op de artikelen 15, eerste lid, aanhef en onderdelen b en e, 17, 18, eerste en tweede lid, 29, 30, eerste en derde lid, 31 en 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5e wordt als volgt gewijzigd:

1. Het verbod, bedoeld in artikel 3, derde lid, is niet van toepassing ten aanzien van het rechtstreekse vervoer van diervoeder van de diervoederfabriek, indien het vervoermiddel nadat een bedrijf is bezocht waar AI-gevoelige dieren worden gehouden rechtstreeks naar de diervoederfabriek terugkeert. 2. Het vervoer, bedoeld in het eerste lid, is alleen toegestaan voor zover het vervoer plaatsvindt:
a. van de diervoederfabriek in compartiment C of D naar een een bedrijf waar AI-gevoelige dieren gehouden worden in compartiment C of D;
b. van de diervoederfabriek in compartiment E naar een een bedrijf waar AI-gevoelige dieren gehouden worden in compartiment E;
c. van de diervoederfabriek in compartiment F of G naar een een bedrijf waar AI-gevoelige dieren gehouden worden in compartiment F of G;
d. van de diervoederfabriek in compartiment H naar een een bedrijf waar AI-gevoelige dieren gehouden worden in compartiment H;
3. Het vervoer, bedoeld in het eerste, is alleen toegestaan indien het vervoer voldoet aan de in bijlage VI bij deze regeling opgenomen voorschriften.

B

Bijlage IV bij de regeling wordt vervangen door Bijlage 1 bij deze regeling.

Artikel II

Bijlage VI bij de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt vervangen door Bijlage 2 bij deze regeling.

Artikel III

Artikel 2, vijftiende lid, van de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 komt als volgt te luiden:

15. De verboden, bedoeld in het derde lid, onderdeel a, d en e, zijn niet van toepassing op het rechtstreekse vervoer van AI-gevoelige dieren vanuit de compartimenten A, B, G en H naar een slachthuis in compartiment E, overeenkomstig artikel 9 van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.

Artikel IV

De Regeling verzamelverbod pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A

De punt aan het eind van artikel 1, onderdeel b, wordt vervangen door een puntkomma.

B

Artikel 2 komt als volgt te luiden:

Artikel 2

Het is verboden vogels, afkomstig van verschillende plaatsen, tijdelijk bijeen te brengen op een plaats, tenzij het betreft het bijeenbrengen van duiven ten behoeve van wedvluchten afkomstig uit de compartimenten C, D, F of H, met uitzondering van de vervoersbeperkingsgebieden, bedoeld in de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003, of van locaties waar geen AI-gevoelige dieren worden gehouden, gelegen in de compartimenten A, B, E of G.

C

In artikel 4 wordt de zinsnede ''Paragraaf 6 van de Regeling betreffende het bijeenbrengen van dieren 2000'' vervangen door: Paragraaf 7 van de Regeling betreffende het bijeenbrengen van dieren 2000.

Artikel V

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 23 mei 2003, om 12.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

Bijlage 1 bij deze regeling

Bijlage IV bij artikel 2c van de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I

Slachthuizen en routen als bedoeld in artikel 2c van de regeling

1. Slachthuis T. Storteboom Provincialeweg 70
9864 PG Kornhorn
EG nr. 5018
Route: Vanaf grensovergang Nieuweschans via de A7 in westelijke richting tot aan afslag 32, Marum. Bij de afrit rechtsaf de N980 volgend in noordelijke richting naar Noordwijk (Gr). De weg volgend richting Kornhorn, eerste weg rechts Ipo Haaimaweg. Vervolgens eerste inrit links (ongeveer 4 km vanaf de snelweg). 2. Slachthuis Gebroeders Heys Mulderpark 23
9351 NR Leek
EG nr. 5048
Route: Vanaf grensovergang Nieuweschans naar Nederland, volg vervolgens de A7 naar Groningen, Groningen (A7) in westelijke richting (richting Drachten A7), neem op de A7 de afslag 34 Leek, einde afrit links (Oude Postweg), volg de Oude Postweg tot aan de stoplichten, bij de stoplichten rechts (Oldebertweg), volg de Oldebertweg tot de eerste rotonde, op de rotonde links (3/4 rond) (Auwemalaan), volg de Auwemalaan (richting Zevenhuizen), de Auwemalaan gaat over in Diepswal, Diepswal eerste weg rechts Kalkoven, weg volgen op T-splitsing links, hier bevindt zich de inrit van Pluimveeslachterij Gebroeders Heys B.V.

Bijlage 2 bij deze regeling

Bijlage VI als bedoeld in artikel 9 van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003.

A. Slachthuis en routen als bedoeld in artikel 9 van de regeling

Slachthuis Pingo Poultry Products B.V.
De Hork 1
5431 NS Cuijk
EG nr. 5020

Route:

1. Vanuit toezichtgebied Gelderse Vallei - Beneden Leeuwen (compartiment A-B + gedeelte E) naar slachterij Pingo Poultry Products B.V. in Cuijk (compartiment E)
A2, richting 's Hertogenbosch, bij knooppunt Hintham in oostelijke richting de A50 richting Nijmegen overgaand in N50 weer overgaand in A50, bij knooppunt Bankhoef de A326 richting Nijmegen volgen, bij knooppunt Lindeholt de A73 in zuidwestelijke richting volgen, de afslag 4 (Cuijk), aan het einde van de afrit linksaf de Beersebaan op, eerste rotonde rechtsaf de Beerseweg overgaand in de van Galenweg,overgaand in de Hork, direct aan de linkerhand ligt Pingo Poultry Products.
2. Vanuit toezichtsgebied Nederweert Noord (compartiment E) naar slachterij Pingo Poultry Products Cuijk B.V. in Cuijk (compartiment E)
N270 in oostelijke richting volgen tot Oostrum, 0vergaand in A73 in noordwestelijke richting Nijmegen tot aan afslag 4 : Cuijk, aan het einde van de afrit linksaf de Beersebaan op, eerste rotonde rechtsaf de Beerseweg overgaand in de van Galenweg, overgaand in de Hork, direct aan de linkerhand ligt Pingo Poultry Products. 3. Vanuit toezichtsgebied Echt (compartiment G) naar slachterij Pingo Poultry Products B.V. in Cuijk (compartiment E) N273 volgen in noordwestelijke richting volgen tot aan Panheel, overgaand in N273 in noordoostelijke richting volgen tot Venlo, overgaand in A73 richting Nijmegen tot aan afslag 4: Cuijk, aan het einde van de afrit linksaf de Beersebaan op, eerste rotonde rechtsaf de Beerseweg overgaand in de van Galenweg, overgaand in de Hork volgen, direct aan de linkerhand ligt Pingo Poultry Products.
4. Vanuit toezichtsgebied Zundert (compartiment H) naar slachterij Pingo Poultry Products B.V. in Cuijk (compartiment E) A16 volgen in noordelijke richting tot aan knooppunt Galder, in oostelijke richting A27/A58, richting Tilburg, Breda, bij knooppunt St.Annabosch in noordelijke richting, A27, richting Raamsdonkveer, Utrecht, bij knooppunt Hooipolder in oostelijk richting, A59, richting 's Hertogenbosch, bij knooppunt Empel in zuidelijke richting, A2, richting 's Hertogenbosch, bij knooppunt Hintham in oostelijke richting, A50, richting Nijmegen overgaand in N50 weer overgaand in A50, bij knooppunt Bankhoef, A326, richting Nijmegen, bij knooppunt Lindeholt in zuidwestelijke richting, A73, richting Venlo, tot aan de afslag 4: Cuijk., Aan het einde van de afrit linksaf de Beersebaan op, op de eerste rotonde rechtsaf de Beerseweg overgaand in de van Galenweg, overgaand in de Hork volgen, direct aan de linkerhand ligt Pingo Poultry Products.

B. Gezondheidsverklaring als bedoeld in artikel 9 van de regeling

Gezondheidsverklaring
Als bedoeld in artikel 9 van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 voor het vervoer van AI-gevoelige dieren naar een slachthuis (PDF-formaat, 46 Kb)

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...en/regidvr121.htm .
Regeling


---