Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/077

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

23 mei 2003

Nr. 03/077

Intensivering fraudeaanpak door nieuw landelijk dekkend netwerk van interventieteams

Er komt een landelijk dekkend netwerk van interventieteams dat in heel Nederland zwart werk, illegale arbeid, sociale zekerheidsfraude en fiscale fraude gaat aanpakken. Deze teams, waarin de gemeenten, belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Arbeidsinspectie, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en het Openbaar Ministerie samenwerken, kunnen snel en flexibel worden ingezet. De teams vervangen de huidige Regionale interdisciplinaire fraudeteams. Ook het Westland interventieteam, het Confectie interventieteam en het Bouw interventieteam gaan er in op.

Dit blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft verzonden. Over de nieuwe organisatie is overeenstemming bereikt met alle betrokken partijen.

Voor de bestaande interventieteams was jaarlijks ongeveer tien miljoen euro beschikbaar. Daar komt nu tien miljoen euro per jaar bij. Van het extra geld kunnen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en de Arbeidsinspectie onder meer 65 extra inspecteurs inzetten in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Verder is onlangs een stimuleringsregeling van kracht geworden die gemeenten in staat stelt deel te nemen aan de interventieteams om zwartwerk te bestrijden. In totaal kunnen gemeenten hiervoor op grond van deze regeling 275 volledige banen vrij maken. Een intensievere aanpak van fraude zal leiden tot terugvordering van meer belasting- en premiegeld en onterecht verstrekte uitkeringen. Daarnaast moet de aanpak leiden tot meer processen verbaal vanwege illegale arbeid.

De Regionale interdisciplinaire fraudeteams hebben de afgelopen jaren een pioniersfunctie vervuld door fraudestructuren in kaart te brengen in verschillende sectoren. Zo zijn de afgelopen jaren projecten uitgevoerd in de vleesindustrie, de uitzendbranche en de horeca. Volgens Rutte ligt er nu een schat aan informatie die het mogelijk maakt de fraude op grotere schaal aan te pakken en die het mogelijk maakt de gesignaleerde problemen een halt toe te roepen. Met de nieuwe structuur kunnen overal in Nederland controles plaatsvinden. Tot nog toe waren grote delen van Nederland (zoals Noord-Brabant, Zeeland en grote delen van Noord-Holland) niet `gedekt' door de regionale fraudeteams. Ook maakt de nieuwe structuur grootschaliger projecten mogelijk. Zo kunnen naast regionale projecten ook landelijke projecten en projecten in meerdere regio's tegelijk worden uitgevoerd.

De nieuwe organisatie heeft een landelijke stuurgroep, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd. Deze stuurgroep bepaalt welke projecten worden uitgevoerd en beslist over de manier waarop dat gebeurt. Daarnaast komen er negen regionale platforms onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Deze platforms leveren ideeën aan voor nieuwe projecten.

De overgang van de regionale naar de landelijke structuur verloopt geleidelijk. Vanaf 1 juni treedt de landelijke structuur in werking, maar de lopende projecten van de regionale teams worden in de loop van 2003 afgerond.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte, mede namens de staatssecretaris van Financiën, over de besluitvorming interventieteams
2003