GEZONDHEIDNIEUWS

Agressief door diabetes

Agressief door diabetes

Blindheid of amputaties zijn bekende ernstige complicaties van diabetes, daar kan een nieuwe aan toegevoegd worden: agressie. Volgens het tijdschrift GezondheidNieuws leidt juist het streven van internisten om uit te komen op lage glucosewaarden, om daarmee de kans op complicaties te verkleinen, tot ongewenst gedrag.

In voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes en door internisten wordt hooguit gesproken over 'stemmingsveranderingen'. Volgens GezondheidNieuws tekent dit de onderschatting van het probleem. 'Het gaat om woedeuitbarstingen en agressief gedrag. De gemiddelde behandelaar neemt het op de koop toe.'

Controlemechanisme valt weg
De behandeling van diabetes is er meestal op gericht relatief lage glucosewaarden te bereiken. Dit verkleint de kans op complicaties als hart- en vaatziekten, voetproblemen, oogafwijkingen en nierproblemen. Een nadeel is dat gedragsveranderingen kunnen optreden. De hersencellen gebruiken ongeveer de helft van wat de lever afgeeft aan glucose. Een tekort aan glucose heeft zijn weerslag op de hersenfuncties. Vooral controlemechanismen kunnen afnemen of wegvallen. 'De rem gaat eraf,' schrijft GezondheidNieuws. 'Mensen verliezen de controle over hun zelfbeheersing.' Volgens het gezondheidstijdschrift moet er bij de behandeling meer gekeken worden naar de totale mens. De hoeveelheid glucose die de lever afgeeft, hangt nauw samen met de insulinehuishouding. Een evenwicht tussen het voorkomen van complicaties enerzijds en het stimuleren van lichaamsfuncties anderzijds zou de gulden middenweg zijn.
Nederland telt 440 duizend mensen met diabetes. Geschat wordt dat een zelfde aantal diabetes heeft zonder het te weten.

/////