CORDAID

Memisa voert actie voor ontheemden in oost-congo

Oproep tot versterking van VN-troepenmacht

De Belgische hulporganisatie Memisa voert samen met Memisa-Nederland actie voor de vluchtelingen in Oost-Congo. Met man en macht organiseert Memisa-België met man en macht een bijzondere hulpoperatie voor de naar schatting meer dan een half miljoen ontheemden in het Iturigebied. Ze kan daarvoor gedeeltelijk rekenen op Belgische steun. Op het terrein werkt ze samen met de Verenigde Naties en andere internationale en lokale hulporganisaties. Memisa organiseert luchtbruggen vanuit Entebbe, Kampala, Beni, Isiro en Kinshasa naar Bunia om de noodlijdende bevolking bij te staan. Projectcoördinator Marti Waals volgt de situatie op de voet vanuit het naburige Uganda.

Samen met andere ngo's doet de Belgische hulporganisatie Memisa een dringende oproep om de VN-troepenmacht in Bunia onmiddellijk te versterken. Vanuit humanitair oogpunt is dat een must. Pas op die manier kan de strijd worden beëindigd, de burgerbevolking worden beschermd en kunnen drama's zoals in Rwanda en Screbrenica nog worden vermeden. Memisa in Nederland als onderdeel van ontwikkelingsorganisatie Cordaid schaart zich achter deze oproep.

De mensen in de Ituriregio slaan massaal op de vlucht. Momenteel zijn daar ongeveer 600 000 ontheemden - dat zijn zowat 80 000 gezinnen - op de loop. Met duizenden stromen ze toe op de luchthaven van Bunia, tienduizenden troepen samen aan de grens met Uganda in het district Bundibugiyo (ten zuiden van het Albertmeer), meer dan 12 000 totaal verzwakte mensen zijn aangespoeld in de parochie 'Filles de Charité' op 12 km ten noorden van Bunia. Ontelbaren houden zich echter schuil in het woud, waar ze alles moeten ontberen. Er is geen water en geen verzorging. Compleet uitgeput zijn ze uiteraard ook uiterst vatbaar voor alle mogelijke ziektes. De toestand is dramatisch en explosief.

Sinds het Ugandese leger op 7 mei de stad Bunia verliet, kwam het weer tot zeer bloedige conflicten tussen Hema- en Lendu-milities. Voorheen slaagden beide etnische groepen erin op vreedzame voet met elkaar samen te leven, maar nu worden ze tegen elkaar opgezet door de buitenlandse bezetters die
het gemunt hebben op de Congolese bodemrijkdommen. Niemand lijkt echter nog geïnteresseerd in de menselijke catastrofe in het noordoosten van Congo. Wie durft nog de vuile rol van de buurlanden op tafel te gooien? De roep om vrede klinkt luider dan ooit bij de zovele Congolese burgers. Zij verlangen niets anders dan hun velden te bewerken, hun kinderen naar school te sturen en een beroep te doen op goede medische zorgen.

Memisa-België stuurt naast medische hulp ook familiekits. Zo'n kit is bedoeld voor zes personen en bestaat uit een voedingspakket (1 kg zout, 2 kg melkpoeder, 2 kg suiker, 2 l olie en 5 kg maïs-soja-bloem) en zeep, een kookset (een waterreservoir van 15 l, 6 borden, 6 lepels, 6 messen en 6 bekers), wat kleding en materiaal om zich te beschutten (dekens en dekzeilen).

Memisa-Nederland heeft giro 5657 opengesteld voor hulp aan Congo. Giften tnv Memisa, Den Haag, onder vermelding van 'hulp aan Congo'.