Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Vlees en vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

23-05-2003

CNV Vlees en vis wil vechten voor Van Buren

Ik hoop echt dat zich op korte termijn belangstellenden melden die dit bedrijf willen over nemen. Doodjammer dat zon gezond bedrijf buiten eigen schuld om failliet moest gaan. Zo reageert vakgroepbestuurder Henk Hospes namens vakbond CNV Vlees en vis op het vanochtend uitgesproken faillissement van de Leeuwarder huidenlooier Van Buren. Bij het bedrijf zijn 35 mensen werkzaam.

Dit is echt een prima bedrijf dat domweg de nek is omgedraaid door twee crises achter elkaar in de sector. Eerst de BSE en toen de MKZ. Dit mag eigenlijk niet gebeuren. CNV Vlees en vis zal zijn rol ten volle spelen om een doorstart mogelijk te maken. Als het zo moet zijn, dan maar in afgeslankte vorm, maar zelfs dat is in feite niet nodig, zo becommentarieert Hospes de gang van zaken in Leeuwarden.

Het familiebedrijf Van Buren behandelt dierhuiden na de slacht en maakt ze gereed voor verder gebruik in de leerwarenindustrie. Belangrijke afnemers zijn landen als Duitsland, China en Zuid-Korea. Net bij die laatste twee ligt de bottle-neck. Vanwege BSE en MKZ is de import practisch geheel tot stilstand gekomen. Hospes: En dat terwijl er voldoende markt is voor dit product. Zo is bijvoorbeeld bekend dat containers vol met Leeuwarder huiden klaar staan op de vliegvelden aldaar om verder in productie te worden genomen. Maar niemand durft er aan te komen. Geld verdienen door Van Buren is er dus even niet bij. Echt doodzonde.

Houten, 23 mei 2003

Nadere inlichtingen:

Henk Hospes (vakgroepbestuurder):
06 - 51 60 20 25
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243