Ingezonden persbericht

EPN: Ict hoort bij minister

Den Haag, 22 mei 2003 - EPN juicht de extra aandacht in het regeerakkoord voor ict en de bredere maatschappelijke rol die het kabinet daaraan toekent van harte toe. EPN pleit al langer voor het inzetten van ict als aanjager voor de economie. De stichting is een groot voorstander van de coördinerende rol van het departement van Economische Zaken. Het beleid van Staatssecretaris Wijn van EZ, eerder lid van de Raad van Advies van EPN, waarbij EZ een coördinerende rol speelt, dient dan ook met kracht te worden voorgezet. Gezien het belang van ict is EPN van mening dat dit in de nieuw regerrperiode echter op ministerniveau dient te worden ondergebracht.

In het regeerprogram is ondermeer de instelling van een Innovatieplatform opgenomen. Hierin komen onder voorzitterschap van de minister-president, ministers, universiteiten en bedrijfsleven bij elkaar. Dit lijkt sterk op de door EPN bepleitte Raad voor de Informatiesamenleving. Ook de forse extra investering in onderwijs doet ons uiteraard erg veel plezier.Tot slot is ook de aangekondigde verbetering van de rijksdiensen met behulp van ict een noodzakelijke en logische verdere stap.

Helemaal gelukkig is EPN niet. Het woord ict komt in de plannen nauwelijks voor. Dat is opmerkelijk omdat ict toch één van de belangrijkste instrumenten is om enerzijds de grote maatschappelijke problemen aan te pakken en anderzijds te komen tot grote (pijnloze) bezuinigingen.

Over EPN

EPN-Platform voor de Informatiesamenleving, is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN voert onderzoek uit, steunt projecten, publiceert en organiseert bijeenkomsten over ict en samenleving.

Contactgegevens voor de media:

Peter van der Wel Directeur EPN - Platform voor de informatiesamenleving 070 - 415 6844 06-28640639 peter.vanderwel@epn.net www.epn.net