Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht

Werkloosheid onder allochtonen stijgt minder snel
Uit cijfers van het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) blijkt dat de werkloosheid onder allochtonen minder snel stijgt dan onder autochtonen. In totaal is het aantal Niet Werkende Werkzoekenden (NWW) in Overijssel de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Bij de autochtone werkzoekenden was er sprake van een stijging van 30 %. Maar bij allochtone werkzoekenden was er een stijging van 27 %.

Deze minder sterke toename van allochtone werkzoekenden is vooral zichtbaar in de meeste grote steden van Overijssel. Opvallend omdat zich normaliter juist daar de grootste problemen voor doen op de arbeidsmarkt.

Aantallen
In totaal is het aantal NWW'ers in de afgelopen twee jaar gestegen van 29.000 in april 2001 naar 37.505 ingeschrevenen in april 2003. Bij autochtonen is het in deze periode gestegen van 22.500 naar 29.250 terwijl de stijging onder allochtonen van 6.500 is gestegen naar 8.255.

Meer aandacht bemiddelaars
Dit positieve resultaat is vooral het gevolg van extra aandacht van bemiddelende instanties, arbeidsmarktprojecten en inspanningen van allochtonen zelf op het gebied van onderwijs en scholing.

Meer scholing
Ook op gebied van scholing zijn er positieve ontwikkelingen. Onder de meeste eerste generatie allochtonen was het onderwijsniveau vaak LBO of lager. Bij de tweede generatie is het niveau stijgende. Zo is het aantal ingeschreven NWW'ers met MBO, HAVO of VWO in één jaar tijd gestegen van 16,7 % naar 20,1 %. Het aantal ingeschreven allochtonen met een lager onderwijsniveau dan VBO is van 50,5 % gedaald naar 46,9 %.