LEI

persbericht / nr. 1732

23-mei-2003

Gebieden meer gebaat bij betere uitvoering bestaand beleid dan bij nieuwe plannen

Veel beleid van het ministerie van LNV wordt uitgevoerd op gebiedsniveau. Over de manier waarop dat gebeurt bestaat nogal wat onvrede. Die heeft meer betrekking op de manier van uitvoering dan op de doelen van het beleid. Het grote aantal regelingen, initiatieven en gebiedscategorieën duidt op versnippering en leidt in de praktijk tot veel gepuzzel en hoge administratieve lasten. Het ministerie werkt daarom hard aan nieuwe vormen van aansturing. Een meer samenhangend programmatisch beleid via een Investeringsprogramma Landelijk Gebied zou daarbij een nuttige rol kunnen spelen. Het is nodig dat er meer energie wordt gestopt in een goed beheer van bestaande wetten en regels in samenwerking met de doelgroepen, en minder in het bedenken van nieuw beleid. Dat concludeert het LEI op grond van vraaggesprekken met een groot aantal betrokkenen en deskundigen in verschillende delen van het land en binnen het ministerie. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van LNV.

Een belangrijk probleem zit in de onvoldoende samenwerking tussen verschillende bestuursniveaus, zoals rijk, provincies en gemeenten. Voor een goed eindresultaat zijn die sterk van elkaar afhankelijk. Maar hoewel op elk niveau veel deskundigheid beschikbaar is, is er weinig begrip voor elkaars positie en wordt de kennis nogal eens gebruikt om elkaar te hinderen in plaats van samen te werken aan een goed eindresultaat. Het verdient dan ook aanbeveling om veel energie te stoppen in nieuwe, goed functionerende samenwerkingsverbanden tussen verschillende niveaus, bijvoorbeeld in de vorm van programmateams.

In de gesprekken kwam veel kritiek naar voren op de gedetailleerde sturing en geringe flexibiliteit van het Programma Beheer. Een intensieve deelname aan de interdepartementale Stimuleringsregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), onder andere door daaraan ook het landinrichtingsinstrument te koppelen, kan het beleid van LNV effectiever maken.

---

LNV - effectief op gebiedsniveau?; Hoofdrapport van het project ' LNV effectief op ge-biedsniveau'.. Bekijk het rapport: 6.03.10.