Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Vernieuwde sortimentstuin Boskoop voor het gehele boomkwekerij- en groenvak

De sortimentstuin bloeit volop Op 22 mei is de sortimentstuin van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving Sector Bomen te Boskoop officieel heropend. Reden van de heropening is de nieuwe naam en de veranderde functie van de tuin. De tuin heeft de naam `Sortimentstuin Harry van de Laar' gekregen en zal een centrum worden voor kennisoverdracht op het gebied van het sortiment van boomkwekerijgewassen.

De openingshandeling vond plaats door mevrouw N. van de Laar (echtgenote van Harry van de Laar) en Jaap van der Veen voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Harry van de Laar was een autoriteit op het gebied van sortiment en naamgeving van houtige gewassen en vaste planten. De in 1999 overleden sortimentsdeskundige was werkzaam bij het praktijkonderzoek en legde een belangrijke basis voor de verspreiding van de kennis op het gebied van sortiment en naamgeving van boomkwekerijgewassen. Ook bij de introductie van nieuwe gewassen speelde hij een belangrijke rol. Jaap van der Veen benadrukte het belang van de sortimentstuin als etalage voor het gehele boomkwekerij- en groenvak.

Mw. van de Laar opent de vernieuwde tuin

Business Unit Manager Martin Jansen spreekt bezoekers toe Een groot deel van de sortimentstuin is de laatste maanden samen met scholieren van het Wellantcollege in Gouda opnieuw ingericht. De tuin biedt een schat aan gegevens over de groei en ontwikkeling van een belangrijk sortiment boomkwekerijgewassen. De tuin die in 1985 is opgezet als demonstratietuin voor het aanbevolen sortiment sierheesters, coniferen en vaste planten biedt inmiddels ruimte aan meer dan 2000 verschillende gewassen. De planten staan zoveel mogelijk per gewasgroep en of geslacht aangeplant.

Behalve de introducties uit het onderzoek biedt de sortimentstuin nu ook ruimte biedt voor inzenders van nieuwigheden van buiten. Daardoor toont de tuin de top van het sortiment boomkwekerijgewassen. Met name de sterkere en minder ziektegevoelige gewassen hebben de laatste jaren een belangrijke plaats verworven in de 2 ha grote sortimentstuin.

De tuin biedt een aantal thema's, waaronder geurende planten, hagen voor kleine tuinen en fruitgewassen voor de siertuin.

De nieuwe aanpak van de tuin is vooral te danken aan een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs. Een begeleidingscommissie uit het bedrijfsleven, Plant Publiciteit Holland, Wellantcollege en Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen maakt dat de tuin inmiddels gedragen wordt door het totale boomkwekerij- en groenvak.

Naast de officiële opening op donderdag is (was) de tuin donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag open voor het publiek. De tuin gelegen aan het Rijneveld 153 te Boskoop is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.