Socialistische Partij

12de congres

Wim Kok laat zich voor neoliberale Europese kar spannen

22-05-2003 * Naast zijn bijbaantjes als commissaris van ING en Shell lijkt Wim Kok ook in Europa in verkeerd vaarwater terecht te zijn gekomen. Kok is op initiatief van het machtige drietal Schröder-Blair-Chirac ingehuurd door de Europese Raad van regeringsleiders als voorzitter van de Task Force Werkgelegenheid. Woensdag 21 mei was Kok in het Europees Parlement om een tipje van de sluier over zijn toekomstige activiteiten op te lichten. Kok zei dat de Europese doelstellingen om de werkloosheid omlaag te brengen lang niet worden gehaald. Het tegendeel is het geval. Hij kondigde alvast aan dat harde maatregelen nodig zullen zijn om de Europese economie weer op gang te trekken. Prettig noemde hij de bijkomstigheid dat de werkgroep - met naast Kok zeven experts - niet gehinderd wordt door enige democratische legitimatie. Kok grappend: `We zijn niet herkiesbaar, misschien helpt dat.'

Kok gaf toe dat het erg slecht gaat met de Europese economie. De werkloosheid blijft dramatisch stijgen. In zijn weinig inspirerende en vlakke toespraak tot het Parlement liet hij op geen enkele manier blijken naar een ander beleid te willen noch politieke consequenties te willen trekken uit de economische recessie en de massa-ontslagen die nu plaatsvinden. Evenmin wil hij tornen aan het neo-liberale beleid van de Europese Unie en aan de uitgangspunten van het Stabiliteitspact - zelfs door Prodi aangeduid als Stupiditeitspact - dat de deelnemende landen tot steeds hardere bezuinigingen dwingt. Kok beperkt zich tot praktische hervormingsvoorstellen om de landen van de Europese Unie, inclusief de 10 nieuwe lidstaten in 2004, te helpen bij de uitvoering van een Europese werkgelegenheidsstrategie zoals vastgelegd in Lissabon in 2000. Verhoging van de arbeidsproductiviteit en vergroting van de concurrentiekracht staan daarbij voorop, onder andere door flexibilisering van de arbeid en vergroting van de arbeidsmobiliteit om werknemers aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

De SP vindt dat de roep om een sterke economie in het belang van de werkgelegenheid niet tot sociale afbraak en tweedeling mag leiden. Alles ondergeschikt willen maken aan economische groei is vaak vooral een middel om te ontkomen aan een eerlijke herverdeling van wat we al hebben. Wat hebben de mensen aan groei als die betaald wordt met lagere lonen, minder sociale zekerheid, verdere aantasting van het leefmilieu, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en meer dwang om te verhuizen naar werkgelegenheid ver weg ?

Het streven naar groei is niet de oplossing voor alle kwalen. Er zijn genoeg alternatieven voor het huidige beleid. In de publieke sector - onderwijs, zorg, openbaar vervoer, milieubeheer - is veel belangrijk werk te doen, maar dat wordt overal in Europa juist wegbezuinigd. Vooral met het doel om meer geld en mensen beschikbaar te krijgen voor het particuliere bedrijfsleven. Waar het in de Europese pas lopen toe leidt blijkt genoegzaam uit de regeringsplannen van het tweede Kabinet Balkenende . De FNV noemde de aangekondigde maatregelen al a-sociaal. Volgens de FNV leiden die plannen zelfs tot lagere economische groei en meer werkloosheid.

De SP vindt dat Kok, die zich als premier al geen socialist toonde en het tegendeel deed van wat hij als vakbondsleider had verdedigd, opnieuw een kans heeft gemist door zijn naam te lenen aan een verkeerd Europees beleid.