Partij van de Arbeid

Aan de voorzitter van de Vaste Commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw E.G.Terpstra.
Cc. A.J.M.Teunissen.

Den Haag, 23 mei 2003.

Geachte voorzitter,

De laatste dagen bereiken mij in toenemende mate nieuwe berichten dat er veel zorgen leven bij instellingen over de gevolgen van de modernisering van de AWBZ voor het door ons allen zo gewenste proces van extramuralisering, het geven van zorg aan mensen thuis. Arcares en Aedes wijzen in hun brief van 8 mei op de acute problemen ten gevolge van het abrupte afbreken van de mogelijkheden om via de WZV de zorginfrastructuur te financieren. Arcares kondigt in zijn nieuwsbrief juridische stappen aan tegen de minister/staatssecretaris van VWS omdat de wettelijke bijdrage op basis van de WZV met ingang van 1 april juridisch onbereikbaar is geworden.

Helaas is dit niet het enige probleem. Ook de 24-uursbeschikbaarheid van zorg voor kwetsbare bewoners die vroeger intramuraal zouden verblijven is niet goed geregeld. De tijdelijke regeling voor extramurale dienstverlening, die is getroffen, biedt uitsluitend soelaas voor de continuering van oude projecten, maar remt de ontwikkkeling van nieuwe projecten. Instellingen maken uit onzekerheid een pas op de plaats bij de extramuralisering. Het ontbreken van adequate zorg thuis leidt automatisch tot een ongewenste grotere toename van mensen in instellingen.

Mijn fractie maakt zich veel zorgen over de stagnatie in het proces van extramuralisering. Wij stellen de leden voor aan de staatssecretaris met spoed om een uitgebreide schriftelijke reactie te vragen en op basis van die brief te besluiten of een algemeen overleg noodzakelijk is om aan de ouderen, chronisch zieken en gehandicapten en aan de sector duidelijkheid te geven over het beleid.

Met vriendelijke groet,

Gerdi A.Verbeet
Lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA


---
Nieuwsbrief Arcares d.d. 21 mei 2003, no. 20


---- --